Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Premiér nemá mozek a pes by vládl lépe, říká Zeman ústy mluvčího

Slova mluvčího jsou slova prezidenta - s jeho posvěcením a v jím určeném komunikačním rámci

Jiří Ovčáček • Autor: ČTK
Jiří Ovčáček • Autor: ČTK

Jiří Ovčáček se žlutou kytkou kampaně proti rakovině hlavy na obleku stojí u zdi za improvizovaným pódiem v hale továrny Trevos a pozorně naslouchá prezidentovi, který je toho času na turné po Liberecku. Miloš Zeman právě odpovídá na otázku jednoho ze zaměstnanců ohledně prezidentské cesty do Číny. Říká, že ministr kultury Daniel Herman, „známý milovník dalajlámy“, v tom letadle z Kbel do Pekingu určitě sedět nebude – a lidé se tomu smějí. Občas hradní mluvčí skloní hlavu k displeji telefonu. A jak je známo uživatelům sociálních sítí, v takové chvíli se může stát v podstatě cokoliv.

Urážky hradního úředníka v roli prezidentových úst plní Twitter i Facebook kontinuálně už pár let: urážkami častuje průběžně politiky i občany, kteří mají jiný názor než jeho šéf. I zmíněný ministr Herman se stal terčem řady posměšků na účtech hradního úředníka, když ho Zeman vloni za setkání s dalajlamou potrestal tím, že stáhnul vyznamenání pro Hermanova příbuzného Jiřího Bradyho.

I teď u zdi továrny Trevos Jiří Ovčáček cosi ťuká do mobilu, ale ne, tentokrát si nikoho na mušku nebere. To udělal už o pár hodin dřív, dvě minuty po půlnoci z úterý na středu, kdy na svůj Twitter zavěsil foto Ivany Zemanové z návštěvy útulku, kde první dáma dřepí u psa. A připsal, že tenhle pes by byl lepší premiér, než je Bohuslav Sobotka. Myslel mluvčí prezidenta skutečně vážně, že schopnosti opuštěného psa řídit zemi jsou větší než premiérovy? „Naprosto. Trvám na tom, že by to byl lepší premiér,“ říká mluvčí v Trevosu, „jak jsem napsal: je roztomilý a moc neštěká.“ A zdá se mu v pořádku, že úředník z hradní kanceláře uráží premiéra?

Koneckonců minulý týden napsal s odkazem na premiéra, že nenašel „koule“, jak se v reakci na jeho rázný postoj k prezidentovu chování objevilo v komentářích, ale „vyměnil je na burze za mozek“. - „To jsem nenapsal, že jde o premiéra,“ uculuje se hradní mluvčí s výrazem podšité lišky, „to jste si tam dosadili vy. O koho jde, neřeknu. Že jde, či nejde o premiéra, nepotvrdím. Nebudu se k tomu vyjadřovat.“

Martin Nejedlý a Jiří Ovčáček. • Autor: 51:43
Martin Nejedlý a Jiří Ovčáček. • Autor: 51:43

Ale každopádně mu to s tím psem nepřijde přehnané: jak říká, existují mnohem větší urážky. Třeba ta, když premiér řekl o Zemanovi, že má autoritářské sklony. Nebo když si Mladí sociální demokraté zavěsili na svůj facebookový profil GIF, v němž John Travolta stojí na prázdné letištní ploše před letadlem a rozhlíží se - a doplnili ho textem Ten okamžik, když zjistíte, že do Číny letíte úplně sami.

„Tohle vám přijde v pořádku? Takhle se vyjadřovat o prezidentovi země – že je autoritář – a používat Mladé sociální demokraty v kampani proti prezidentovi?“ ptá se Ovčáček. Rozdíl, kdy premiér hodnotí chování prezidenta a kdy úředník z Hradu uráží premiéra, Ovčáček nevidí, nebo to alespoň říká. Každopádně zmínky o pouhém úředníkovi a jeho mezích odvanou pobavený výraz z jeho tváře. „Nejsme ve feudalismu. Žijeme v době, kdy jsme si všichni rovni, politici i úředníci.“

Posun v debatě o slušném chování a o mezích pro hradního úředníka čekat samozřejmě nešlo, teflonová neprůstřelnost odpovědí Jiřího Ovčáčka je známá. A nepochybně ji posiluje fakt, že ze strany prezidenta anebo Ovčáčkova nadřízeného – kancléře Vratislava Mynáře – nikdy žádná kritika nezazněla. Ten teď stojí za shromážděnými dělníky a managementem továrny Trevos a rovněž poslouchá prezidenta, který odpovídá na otázku ženy z první řady, „že ta štvanice na Andreje Babiše je něco, co se občas stane každému politikovi“.

O psovi, který by byl lepší než premiér, kancléř Mynář nic neví; jak říká, prý se dnes ještě na sociální sítě nedíval. A to s těmi koulemi a mozkem mu nepřipadalo jako překročení hranic úředníka Ovčáčka? „Dosud se Jiří Ovčáček pohybuje v rámci, který jsme si s panem prezidentem dali, dohodli jsme rámec, kam může mluvčí zajít.“ Na to, zda se do toho rámce stanoveného prezidentem vejdou i koule, mozek a pes, už kancléř Mynář přímo neodpoví. Na chvíli se zamyslí. „A vám přijde normální, když někdo čtyřikrát otočí jako premiér, dám demisi, nedám demisi?“ říká. Když si prý dělal minule analýzu ohledně výpadů na ministra Hermana, došel k závěru, že Ovčáček v podstatě nepřestřelil - a ani teď se mu dosud nezdálo, že by se něco takového dělo.

V takovém případě by ovšem mohla nastat situace, že kdyby byl mluvčí Úřadu vlády ochoten sestoupit na hradní úroveň, mohl by začít postovat fotografie roztomilých křečků a psát, že zemi by jistě reprezentovali lépe než prezident. Proti tomu by se Hrad neohradil? „Otázka je,“ říká kancléř a na chvíli se zamyslí, „zda by měl Úřad vlády k takové kritice prezidenta důvod. A to by neměl.“

Nakonec vyjde v továrně Trevos najevo, že slušnost „lidská“ a slušnost „hradní“ mají dvě různá měřítka. Jako člověku totiž prý Mynářovi komentáře mluvčího moc příjemné nejsou: „Toho psa jsem ještě neviděl. Ale kdybyste se mě ptala jako Vratislava Mynáře-člověka, řeknu, že si dovedu představit slušnější vyjadřování.“ A jako kancléř? „Možná zase zadám analýzu.“

Každopádně do doby, než možná analýza výstupů hradního mluvčího bude na světě, a než řekne, zda je to s těmi koulemi a mozkem a psem špatně, je nutné brát Ovčáčkova slova jako slova prezidenta - s jeho posvěcením a v jím určeném komunikačním rámci. To prezident Zeman říká, že premiér vyměnil na burze mozek za koule. A že pes by zemi vládl lépe než Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček • Autor: ČTK
Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček • Autor: ČTK

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].