Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Patti Smith byla pro zachování limitů, Kabáti za jejich prolomení

Před ústeckým krajským úřadem se demonstrovalo pro a proti limitům těžby hnědého uhlí

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Dva nesmiřitelné tábory před ústeckým krajským úřadem proti sobě bojují decibely. Je pondělí krátce před devátou ranní, za chvíli mají právě sem na výjezdní zasedání dorazit ministři vlády Bohuslava Sobotky. A budou mimo jiné rozhodovat o tom, zda se prolomí limity pro těžbu hnědého uhlí na dvou lomech, Bílina a ČSA. Zastánci limitů obsadili prostor pod schody k úřadu. Horníci, které sem z Mostu přivezlo jedenáct autobusů, si zabrali prostranství přímo před úřadem. Reproduktory obou skupin zní naplno.

Zdola se ozývá protivný skřípot. „Zkouška rypadel, právě proběhla zkouška rypadel. V případě prolomení limitů těžby by lidé v Litvínově museli s tímto zvukem žít desítky let,“ ozve se následně na vysvětlenou spolu s apelem na ministry: „Chraňte zdraví občanů, ne zisky uhlobaronů.“

Lidé z iniciativy Limity jsme my také roztahují na chodníku pod reproduktory billboard s nápisem „Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?“ Jiný plakát vyčísluje, že peníze z těžby, 16 miliard korun, plynou hlavně uhlobaronům, zatímco zaměstnanci si přijdou jen na 2,5 miliardy a stát na 0,4 miliardy korun ročně. Hluk rypadel střídá Patti Smith.

Horníci se jí snaží přehlušit Rammstein a Kabáty. Nápisy nad jejich hlavami jsou stejně emotivní: „Pohřběte limity, ne nás!“ - „Když práci nedáte, tak ji aspoň neberte!“ To už na hornické pódium vystupuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Dobrá zpráva je, že limity budou pravděpodobně posunuty na Bílině,“ říká a horníci aplaudují. „V případě lomu ČSA zatím rozhodnuto nebude, ale nezůstane to tak navždy. Pokud bude uhlí vytěžené, k lomu se vrátíme.“ Pak Mládek spolu s dalšími ministry za pískotu horníků mizí za dveřmi krajského úřadu.

V poledne je jasné, že to dopadlo tak, jak Mládek před zasedáním vlády říkal. Ministři odhlasovali návrh ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Bílina bude prolomená: ministři se shodli, že jinak by „už po roce 2022 mohly být ohroženy dodávky uhlí do tepláren i malospotřebitelům“.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Těžit za limity Bíliny by Severočeské doly mohly podle odhadů kolem roku 2025. Naopak na lomu ČSA, který patří Severní energetické, má docházet k postupnému utlumování těžby. Zároveň to však není definitivní, dveře zůstaly pootevřené, vláda se může v budoucnosti k rozhodnutí vrátit.

Spokojen není ani jeden z hlasitých táborů. Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt kritizuje, že na prolomení limitů lomu Bílina doplatí Braňany a Mariánské Radčice; těžba se zastaví jen 70, respektive 300 metrů od prvních domů. Ani jeho obec Horní Jiřetín nemá důvod k velké radosti, limity ČSA sice nepadly, ale může k tomu dojít kdykoliv v budoucnu.

Ani předseda odborů lomu ČSA Arnošt Ševčík není spokojen. „Pokud se limity neprolomí ještě letos, nastane útlumový program a začnou se odstavovat technologie,“ říká. „Pak už se těžba stejně neobnoví.“

Zatímco odpůrci limitů čekají na konec výjezdního vládního zasedání, horníci brzy po příjezdu ministrů mizí. S nedojedenými svačinami v igelitových taškách, kterými je lom vybavil na cestu, se trousí zpět k přistavovaným autobusům. Jeden z nich Jaroslav Fröhlich si před odjezdem dává ještě cigaretu.

Jeho příběh je symbolický. Jeho rodná obec Dolní Jiřetín padla za oběť těžbě ve stejné době, kdy Fröhlich po vyučení nastupoval do lomu, na začátku osmdesátých let. Rodina se stěhovala na litvínovské sídliště Janov. „Byl jsem tehdy nadšený,“ vzpomíná horník. Z nového bydlení i z perspektivní, dobře placené práce. Dnes je vše jinak, Janov se proměnil v nevábné ghetto, práce v lomu už nemá zlaté dno a Fröhlich se bojí, že když o ni přijde, krátce před důchodem, a navíc v regionu s vysokou nezaměstnaností, už žádnou nenajde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].