Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chtěla jsem nastínit šíři problému, obhajuje kancléřka hrozivé varování před epidemií

Angela Merkel: Země je ochotná porušit i dogma vyrovnaných rozpočtů

Angela Merkel • Autor: Profimedia, Sputnik
Angela Merkel • Autor: Profimedia, Sputnik

Počet nakažených koronavirem Covid-19 se v sousedním Německu přehoupl přes 2200, z toho 900 případů zaznamenává Porýní-Vestfálsko a 374 Bavorsko. Výrazně méně případů, v řádu desítek, zatím bylo odhaleno ve východních spolkových zemích. Angela Merkel k veřejnosti promluvila až ve středu. Ve stejný den ráno jí přitom za doposud chybějící projevy svém webu vyčinil nejčtenější tamní deník, bulvární Bild, v komentáři s titulkem: “Žádný projev, žádné vystoupení, žádné vedení.”

Kancléřka krizovou komunikace nechává na mladém ministrovi zdravotnictví Jensi Spahnovi, jehož práci pravidelně chválí, a na šéfovi vědeckého Institutu Roberta Kocha pro veřejné zdraví Lotharu Wielerovi.  Ale když už (právě ve společnosti Spahna a Wielera) poprvé o koronaviru s veřejností promluvila, tak pěkně zpříma, upřímně a s častým odvoláváním se na vědce.

Přiznala, že o novém a rychle se šířícím viru ještě mnohé nevíme, a řekla, že se podle názoru expertů virem Covid-19 dříve nebo později nakazí 60 až 70 procent Němců. Klíčové podle ní je, aby se co nejvíc zpomalilo jeho šíření. Zabrání to přetížení či kolapsu zdravotnického systému, lidem to dá šanci k posílení imunity, výzkumníkům k vývoji léků. Kancléřka apelovala na zodpovědnost občanů a na jejich solidaritu se slabšími - protože jakékoli kroky směřující ke zpomalení epidemie jsou zvláště důležité pro seniory nebo lidi s oslabenou imunitou.

Andrej Babiš německou kolegyni ihned kritizoval za vyvolávání paniky. Kancléřka sama uvedla, že chtěla občanům nastínit šíři problému, kterému společně čelí. Řekla, že je ochotná porušit i německé dogma vyrovnaných rozpočtů, pokud si to situace vyžádá. Hlavní je ochrana zdraví, rozpočet až druhotný.

V pátek se Angela Merkel setká se zástupci odborů a zaměstnavatelů a z jednání vyplynou další kroky, které budou mít za cíl pomoci v krizové situaci ekonomice. Německo již sází na systém tzv. kurzarbeit, který při finanční krizi před dvanácti lety zemi ochránil před nárůstem nezaměstnanosti: usnadní zaměstnání na částečné úvazky a firmám v plné výši uhradí výpadky v odpracovaných hodinách. Uzavírání hranic ale zatím podle kancléřky není „přiměřenou odpovědí“ na výzvy, kterým Evropa kvůli koronaviru čelí.

Politický přístup k epidemii je celkově u našich sousedů poklidný, opozice a vláda se o něm veřejně nehádají. Pozoruhodná a pro Německo výstižná je přitom skutečnost, že jednotná opatření tu do značné míry neexistují. Namísto toho vzniká tříšť opatření, které se liší v každé spolkové zemi.

Zahraniční pozorovatelé obvykle podceňují, jak významně německou politiku a společnost formuje federalismus. Každá ze šestnácti spolkových zemí má například vlastní zpravodajskou službu, odlišné přístupy k integraci uprchlíků a také často velmi rozdílné školské systémy. Není zde tak silné centrální řízení, jaké zná například Francie - německý stát funguje efektivně, ale mnohem více “zezdola”. Také boj s infekčními chorobami patří do kompetence spolkových zemí a významnou roli sehrávají stovky lokálních zdravotnických úřadů.

Ministr zdravotnictví Spahn může podle zákona pouze koordinovat dění a vydávat doporučení. Zatím se vyslovil proti plošnému zavírání škol, apeluje však, aby se zrušily veřejné akce pro více než tisíc lidí. Nemá ale moc svůj názor prosadit. V některých spolkových zemích se tedy zavírají školy, zatímco jinde se ani neruší hromadné akce. Postupně se přístupy spolkových zemí ladí a například všechny víkendové zápasy fotbalové bundesligy se odehrají bez diváků. Hokejová liga už ukončila sezonu před závěrečným play off -  mistr Německa letos vyhlášen nebude.

Federalismus, který Německu obvykle dobře slouží, podle kritiků nyní brání rychlému a plošnému zavedení přísných opatření, která jsou po čínské a italské zkušenosti k brzkému zastavení koronaviru potřebná Zastánci systému ale trvají na tom, že i v současné krizi mají místní úřady největší kompetenci při posouzení situace v terénu. A právě díky federální struktuře má podle nich země také tolik laboratoří, kde šlo velmi brzy provádět decentrálně testy na koronavirus, a podchytit tak včas epidemii. Kancléřka každopádně ve středu tyto debaty odsunula: bude se řídit platným právem, následně bude čas vše prodebatovat a navrhovat případné úpravy zákonů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].