Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Česká prezidentka Čaputová

Slovensko vyslalo trochu naděje i do Česka

Nová prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová odpovídá na otázky novinářů.  • Autor: HN - Matěj Slávik
Nová prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová odpovídá na otázky novinářů. • Autor: HN - Matěj Slávik

Na českých sociálních sítích to v sobotu večer vypadalo, jako kdyby Zuzana Čaputová byla zvolena nikoli slovenskou, ale českou prezidentkou. Zavládlo tu naprosté nadšení. Pochopitelně mezi těmi, kdo si před rokem nepřáli úspěch Miloše Zemana. Mohlo by se zdát, že ty oslavy jsou naivní, nesmyslné, ale není tomu tak. Slovensko totiž vyslalo trochu naděje i do Česka.

Někdy se lidem zdá, že dějiny se “nějak rozhodly” a nic se s tím už nedá dělat. Takže jednou to vypadá, že už budou vítězit jen zastánci otevřeného liberálního světa, aby se nedlouho poté jevilo, že šanci mají už pouze odpůrci otevřenosti a liberálních hodnot. Zuzana Čaputová ale připomíná, že hra je stále otevřená, nic není dané a je třeba to zkoušet zas a znovu. Zápas o podobu světa zkrátka není rozhodnutý - a vlastně nikdy neskončí.

Jestli ovšem bude chtít nezemanovské Česko zažít svůj úspěch, bude se také muset naučit spolupracovat, překonávat rozepře. To je na Slovensku do jisté míry klíčové. Jakmile se Zuzana Čaputová stala kandidátkou “otevřeného” Slovenska, akceptovala ji drtivá většina zastánců tohoto proudu a stála za ní.

V Česku by se nepochybně rozjel nejoblíbenější ze zdejších festivalů, který se ukrývá pod názvem “ale”: Ale ona je moc proevropská, Ale ona je taková příliš slušná, Ale ona není pro nízké daně, Ale ona není v politice dlouho, Ale ona je takový morální kýč, Ale ona je… Čechům zkrátka zatím nebylo tak zle, aby ze sebe setřepali pocit, že vybírají Boha, protože nikdo jiný je zastupovat nemůže.

Slovensko slaví, je to velký úspěch tábora, který má plné zuby Fica, Kočnera, Harabina, Kotleby a dalších. Velmi brzy se však dostaví praktické otázky a sice: Kdo Fica, Kočnera, Harabina, Kotlebu a další porazí. Střet o parlament dostane po prezidentských volbách novou dynamiku, ale ani tady není rozhodnuté vůbec nic. Už proto, že tu nejde o střet dvou kandidátů. Nový politický zápas právě začíná.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].