Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hozená rukavice demokracii. Boris Johnson kvůli brexitu odstaví parlament

Drama směřuje do finále: Britský premiér napíná pravidla, aby dosáhl na konci října odchodu bez dohody

Boris Johnson • Autor: AP/ČTK, Kirsty Wigglesworth
Boris Johnson • Autor: AP/ČTK, Kirsty Wigglesworth

Update: Britská královna Alžběta II. schválila plán vlády přerušit ve druhém zářijovém týdnu zasedání parlamentu, a to až do 14. října. V prohlášení to oznámil královnin poradní sbor, který se ve středu sešel na zámku Balmoral ve Skotsku. Premiér Boris Johnson zdůvodnil svůj návrh domácí agendou a odmítá, že by se snažil svázat ruce zákonodárcům kvůli brexitu.

Boris Johnson se rozhodl dočasně zablokovat zasedání britského parlamentu tak, aby zákonodárný sbor nemohl překazit možnost odchodu z Evropské unie bez dohody, tzv. tvrdý brexit. V praxi to znamená, že parlament se místo začátku října sejde až v polovině měsíce, aby poslanci neměli dostatek času přijmout žádnou zásadní legislativu.

Johnsonův krok je dalším z tahů ve válce mezi stoupenci tvrdého brexitu a jeho odpůrci. V parlamentu se formuje opoziční blok, který se snaží zastavit odchod bez dohody, k němuž má dojít na konci října. A zvažuje dvě základní varianty: buď vyslovit nedůvěru Johnsonově vládě a po ní se pokusit sestavit vlastní přechodnou administrativu, jejímž jediným úkolem by bylo požádat EU o další odklad termínu odchodu a vypsat předčasné volby.

Druhou variantou, kterou opozice probírala na svém úterním jednání, je možnost přijmout v parlamentu zákon, jež by odchod bez dohody znemožňoval. První varianta naráží na neschopnost opozičních sil - jejichž součástí musí být i několik konzervativních poslanců - shodnout se na postavě dočasného předsedy vlády. Druhé variantě dával blok při jednání přednost. A právě tuto možnost má Johnsonův nejnovější tah zablokovat.

Britská praxe je taková, že parlament se po letní pauze schází na počátku září, letos to bude 3. 9. – ale krátce na to zasedání opět přeruší, protože v září tradičně probíhá série stranických konferencí. Na začátku října pak má začít nové zasedání parlamentu, v jehož úvodu pronese zahajovací řeč panovník. Boris Johnson hodlá vystoupení královny posunout o dva týdny na 14. října, aby vzbouřeným poslancům poskytl minimální čas k legislativním manévrům před datem odchodu stanoveným na 31. října.

Předseda parlamentu John Bercow prohlásil, že se jedná „o ústavní skandál“.

Reakce na plánovaný tah jsou – řekněme - vzrušené. Skotská premiérka Nicola Sturgeon prohlásila, že „pokud se poslanci nedokážou příští týden (po obnovení zasedání parlamentu) sjednotit, zapíše se dnešek do dějin jako černý den britské demokracie“. Labouristická poslankyně Yvette Cooper, o níž se uvažuje jako o možné dočasné premiérce, pak tvrdí, že „Boris Johnson se snaží využít královnu k tomu, aby soustředil moc do svých rukou - jedná se o zásadně nebezpečný a nezodpovědný způsob vládnutí“. Stínový ministr liberálních demokratů pro brexit Tom Brake říká, že premiér „právě hodil rukavici parlamentní demokracii“ a že „jeho vyhlášení války se setká se železnou pěstí“. Předseda parlamentu John Bercow prohlásil, že se jedná „o ústavní skandál“. Libra se propadla.

Johnsonův tah je ve skutečnosti o něco měkčí opatření, než o jakém se šuškalo a které premiér odmítal vyloučit, totiž úplné dočasné rozpuštění britského zákonodárného sboru. Premiér vlastně využívá neschopnosti opozice: ta sice má početně v parlamentu dostatečnou sílu k tomu, aby křídlo tvrdých brexitářů přehlasovala, ale není schopná postupovat jednotně.

První zmíněná varianta, tedy vyslovení nedůvěry Johnsonovi krátce po návratu z dovolené, naráží na to, že předseda labouristů Jeremy Corbyn požaduje, aby se dočasným předsedou vlády stal právě on. To je ovšem nepřijatelné jak pro liberální demokraty - ti by se snad přece jen nechali přesvědčit -, tak především pro konzervativní poslance, kteří sice rebelují proti tvrdému brexitu, nicméně je zcela mimo jejich představivost, že by do Downing Street pomohli právě levicově populistickému šéfovi labouristů. Kompromisního dočasného premiéra zase odmítají stoupenci Corbyna. Kdyby se opoziční blok dokázal na přechodné vládě shodnout, mohl by Johnsona zablokovat pravděpodobně již v průběhu příštího týdne. Pokud se tak nestane, má Johnsonova taktika navrch. Britské brexitové drama směřuje do finále.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].