Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Podmínka a pokuta za nenávistný komentář prvňáků

Základní škola Plynárenská, Teplice • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Základní škola Plynárenská, Teplice • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Šestadvacetiletá žena z Tachova, která na internetu prohlašovala, že prvňáky romského a arabského původu by bylo dobré zastřelit a do jejich třídy by se měl správné hodit granát, dostala pokutu dvacet tisíc korun a dvouměsíční podmínku. Soud ji uznal vinnou již v pondělí, konkrétní obsah trestního příkazu vešel ve známost až nyní. Rozsudek nicméně ještě není pravomocný.

Policisté obvinili muslima z přípravy bombového útoku

Česká policie obvinila za přípravu bombového teroristického útoku mladíka, který se podle kriminalistů přiklání k radikálnímu islámu. S odkazem na policejní spis to napsala páteční Mladá fronta Dnes. Podle deníku mladík, který je původem Slovák a vystupuje pod jménem Abdul Rahman, chodil do pražských mešit.

Muž přijal islám v roce 2015. Podle deníku chodil oblékaný jako voják a zdravil se zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol oddanosti bojovníků Islámského státu.  Policie u mladíka při domovní prohlídce našla chemikálie, manuály na výrobu bomby a návody, jak ji připevnit na tělo a na automobil. Jeho vysvětlení, že šlo o materiál na výrobu zábavní pyrotechniky k oslavě Nového roku, považují policisté za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

Největší překážkou pro výstavbu bytů je administrativa  

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Čerstvě zveřejněná studie think-tanku CETA ukázala, že jedním z hlavních důvodů, proč se v Praze nedostává bytů, jsou administrativní překážky ve výstavbě. Zatímco v Belgii trvá vyřízení všech povolení šest měsíců, v Praze je to podle studie sedm let. Analytici odhadují, že takto je zbytečně blokována výstavba 40 tisíc bytů. Z dalších zjištění stojí za zmínku, že podle výzkumníků cenu nájmů a hypoték v hlavním městě nijak nezvyšuje služba Airbnb.

Filipíny a USA čelí mohutným větrným bouřím

Florence na pobřeží Severní a Jižní Karolíny • Autor: REUTERS
Florence na pobřeží Severní a Jižní Karolíny • Autor: REUTERS

Filipíny se v pátek připravovaly na úder tajfunu Mangkhut, který meteorologové klasifikovali jako nejsilnější možnou větrnou smršť. Na poryvy větru o rychlosti 250 km/h se chystá kolem pěti milionů lidí; obyvatelé ze severních oblastí, které bouři stojí přímo v cestě, již byli evakuováni. Mangkhut je téměř stejně silný jako tajfun Haiyan, které se před pěti lety prohnal středem souostroví a zahubil přes sedm tisíc lidí.

Na východní pobřeží Spojených států už mezitím dorazila Florence, první velká bouře letošní americké hurikánové sezóny. Přinesla s sebou záplavy, výpadky proudu a sesuvy půdy. Úřady počítají s tím, že i ve Spojených státech postihne hurikán pět milionů lidí.

Trumpův spolupracovník se dohodne s vyšetřovateli  

Paul Manafort • Autor: Profimedia, New York Times
Paul Manafort • Autor: Profimedia, New York Times

Paul Manafort, lobbista a bývalý šéf prezidentské kampaně Donalda Trumpa, se nejspíš dohodne na spolupráci se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Ten se svým týmem vyšetřuje údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Manafort údajně uzná vinu u obžaloby z praní špinavých peněz a z ovlivňování svědků. Není ale známo, co přesně by mohl nabídnout výměnou za mírnější trest.

Manafort už byl v jiném případě odsouzen za podvody a hrozí mu vězení v délce několika desítek let. Trump údajně zvažuje, že by mu udělil milost. Teď bude záležet, co Manafort vypoví - pro Trumpa by to mohlo znamenat ještě větší problémy, než má. Už dříve takto „přeběhl“ a s vyšetřovateli začal spolupracovat jeho dlouholetý právník Michael Cohen.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].