Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nenahraditelné hnutí ANO?

Zkusme na chvíli přemýšlet o budoucnosti. A nastínit scénář, který nás může čekat za pár let. Je to sice riskantní, protože politické předpovědi se většinou mýlí. Ale zkusme to.

Nejdříve si shrňme dění posledních dní. Když se podíváme na jednání o radnicích, je patrné, že hnutí ANO je poměrně vítaný partner. Má šanci zasednout ve vedení řady krajských či okresních měst. Mnohdy v koalici se stranami, které jsou zastoupené ve vládě Petra Fialy. A ne vždy je to proto, že neexistuje jiná alternativa. Politici na komunální úrovni si zkrátka tu a tam jsou bližší než na centrální úrovni. Někde byl úspěch ANO tak drtivý, že bez něj prostě vládnout nejde. Například v Ostravě je pozice Tomáše Macury z ANO neohrozitelná. A zaslouženě, je to schopný primátor.

Pojďme dál. Voliči v senátních volbách v Kroměříži měli o víkendu těžkou, ale přesto jasnou volbu. Do druhého kola se totiž dostala zástupkyně ANO Lucie Pluhařová a královna dezinformační scény Jana Zwyrtek Hamplová, která vystupuje na proruských demonstracích. Podobně složitou situaci měli voliči na Karlovarsku, kde proti sobě stály političky ANO a SPD. To jsou důsledky stále vyhrocenější politické atmosféry a ta se bude s velkou pravděpodobností ještě zhoršovat.

A tady už pojďme k onomu možnému budoucímu scénáři. Může nastat situace, kdy budou zastánci demokracie stále častěji před volbou menšího zla. A klasické demokratické strany se ocitnou v roli, kterou mají politická uskupení v Ostravě, tedy že tu bude jedno obří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].