Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Respekt Sezona

ANKETA: Co si chcete v létě přečíst nebo co byste doporučili ostatním?

Tipy redakce

Erik Tabery

Můj osobní seznam je letos strašně dlouhý. První pololetí bylo asi pracovně nejnáročnější, co jsem zatím zažil, takže jsem stihl přečíst jen dvě knihy a několik rozečetl. Na dovolenou ale zvolím něco lehčího. Rozpálené léto mám spojené s knihami, které jsou většinou v malých knihovnách na chatách a chalupách – nejčastěji klasické detektivky v levných vydáních. Když je otevřete, nejednou mezi stránkami najdete čtyřlístek či jiný květ a listy jsou zkrabatěné od kapek po koupání. A tenhle svého druhu rituál mi zůstává.

Hodně se ale těším na dvě cíleně zakoupené knihy, které snad budu mít čas si přečíst: Linda H. Davis: Onward and Upward. A Biography of Katharine S. White a Scott Elledge: E. B. White. A Biography. Mám totiž velkou slabost pro časopis The New Yorker a zejména jeho zlatou éru 1925–1955. Přečetl jsem o něm už několik knih, ale tentokrát se chci zaměřit na dvojici, která v této době pomohla vtisknout časopisu výjimečnou tvář – právě na manžele Katharine a E. B. Whiteovy. Tady se totiž propojuje moje další záliba – intelektuální pár.

Katharine S. White prorazila v novinařině v době, kdy to nebylo u žen běžné. A nejenže prorazila, de facto určila výjimečnou kvalitu New Yorkeru. Přiznávali to i její kolegové. Měla obrovský cit pro výběr textů, zejména beletrie a poezie. Jejími editorskými připomínkami procházely povídky takových autorů, jako byl Vladimir Nabokov, John Cheever či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].