Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vzkaz z venkova

Jak se pozná politik, který nikdy nevystrčil nos z Prahy? Když si myslí, že popularitu nažene bojem proti bicyklům.

Hájení našich měst před cyklisty se stalo jedním z veletahů letošní volební sezony. Očividně jej inspiruje dojem politických poradců, že jízda na kole je výstřelek unuděných hipsterů, nad kterým zdravé voličstvo kroutí hlavou. Kavárna se svými koly překáží na silnicích, když si elektorát potřebuje autem dovézt pivo. Hm.

Jsem rodilý Pražák z Vinohrad, který posledních deset let bydlí v Pardubicích. A považte: tady na kole jezdí každý. Pražané používají bicykl k jednomu procentu cest po městě. Pardubická čísla bývají dvacetkrát vyšší. Jízdní kolo je tu používanější dopravní prostředek než v Praze metro. Kavárníci? Končícího premiéra by možná zajímalo, že každé ráno cyklostezky k fabrikám naplní jeho voliči na cestě do práce. Hipsteři? Šéfové ODS by třeba chtěli vědět, na čem naši sousedé z řad usedlých podnikatelů jezdí nakupovat.

Přitom některá okresní města mívají ještě mnohem vyšší čísla než my. Pražský politický provoz se úplně míjí se samozřejmostí každodenního života na mnoha místech země. Proč? Nabízejí se dvě hypotézy. Podle první se Praha (a Brno) drží jako bašta zdravého rozumu, zatímco Amsterdamem, Kodaní, Berlínem, Pardubicemi, Třeboní, Břeclaví a Vídní se provalila móda progresivistického šílení. Druhým vysvětlením by mohlo být, že Amsterdam, Kodaň, Berlín, Pardubice, Třeboň, Břeclav a Vídeň jsou placaté.

Tady v Pardubicích se považujeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].