Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Velká očekávání

Vznik nové vlády doprovázejí tři protivníci: prezident, Andrej Babiš a vlastní malátnost

Miloš Zeman • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Miloš Zeman • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Petr Fiala rád během předvolební kampaně vykládal, že není jako Andrej Babiš, a vzhledem k volebnímu výsledku tomu hodně lidí uvěřilo. Ovšem možná ani netušili, jak brzy dostane vítěz voleb příležitost tohle svoje tvrzení předvést v praxi. Kdo to naopak tušit měl, je sám Fiala, a mohl se tak předem připravit. O výsledku se v nejbližších dnech a týdnech přesvědčíme.

Těch věcí je víc. Předně Miloš Zeman se rozhodl vystavit budoucího premiéra stejné zkoušce, jakou před lety přichystal i Babišovi. Hned po přečtení seznamu navržených ministrů prohlásil, že jednoho bude „vetovat“. Babiš kdysi ve stejné situaci reagoval tak, že se stáhl a přehodil celý problém na svého koaličního partnera Jana Hamáčka. Šlo totiž o jeho sociální demokraty: napřed o Miroslava Pocheho v pozici navrženého ministra zahraničí a potom Michala Šmardu, kandidáta na ministra kultury. Osamocený Hamáček ale neměl šanci Zemanovi jakkoli čelit, musel se pod tlakem Babiše potupně podřídit a nabídnout náhradníka.

Teď Zemanovi vadí pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský, který projevuje odlišné názory na politiku vůči Číně a Rusku než Zeman, takže se potíže se jmenováním očekávaly. Fiala přitom po volbách neprozradil, jak bude takovou situaci řešit. Ovšem vzhledem k tomu, že vznikající koalice pěti stran je založena na důvěře a dobrých vzájemných vztazích, je těžko představitelné, že by se Fiala zachoval vůči předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi stejně jako Babiš k Hamáčkovi a nechal na něm, ať si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].