Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Babišova kolonie

Český premiér vyrazil na lov voličů s kýblem špíny

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jak se pozná, že vláda byla neúspěšná? Mimo jiné tím, že na opozici zoufale hází špínu místo toho, aby ukazovala vlastní úspěchy. Andrej Babiš je evidentně zoufalý muž, na Piráty vytahuje migranty, mnohoženství, nechce tu ani cizáky a Evropská unie je pro něj na úrovni totalitního spolku. Hnutí ANO si muselo před volbami vybrat, na koho zaměří kampaň. A odpověď na otázku, kde chce brát hlasy, už známe.

Síla zmrzliny

Situace pro Andreje Babiše není dobrá. Všechny výzkumy veřejného mínění ukazují, že jeho hnutí zažilo proti předchozím měřením pokles podpory. Zatímco dříve překračovalo 30 procent, dnes je o deset níže. Všechna hodnocení vlády vycházejí špatně, lidé nejsou spokojení se zvládnutím epidemie, ekonomické krize ani s politickou situací. Podle posledních čísel Eurobarometru klesla meziročně důvěra vládě ze 40 na 19 procent. A co musí Babiše bolet ještě víc, důvěra v EU naopak stoupla z 39 na bezmála 50 procent. Je to nejvíce od roku 2013, kdy Babiš vstoupil do vlády. Jeho nekompetentnost evidentně probouzí uvědomění, že někdo nás zachránit musí, a tak zbývá EU.

Vše, co bylo popsáno výše, ale nemusí být trvalý stav. Názory lidí se mění a čím bude dál od vrcholu pandemie, čím více sníme zmrzliny a častěji oblékneme plavky, tím lepší náladu budeme mít. A mnozí i politickou. Babiš nicméně ví, že když se utká s opozicí na tématu pandemie, nemá šanci. Ostatně sám ve svém dnes už legendárním únorovém projevu vyjmenoval jednu „obrovskou chybu“ vlády za druhou.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].