Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Jako když se střílí

V Praze žijící hudebník Mahan Esfahani učinil z cembala nástroj pro 21. století

 Hipsterský nádech. (Mahan Esfahani) • Autor: Milan Jaroš
Hipsterský nádech. (Mahan Esfahani) • Autor: Milan Jaroš

Na Pražské jaro se těším. Je to poslední z velkých světových festivalů, na kterém jsem ještě nehrál,“ neskrývá nadšení Mahan Esfahani. Zároveň je v tom paradox, protože když se to vezme kolem a kolem, je tento hvězdný cembalista Pražan. Na Vinohrady se přestěhoval před pěti lety. Důvodem bylo vytoužené studium u české cembalistky Zuzany Růžičkové: chtěl jí být co nejvíce nablízku a po její smrti v roce 2017 zde už zůstal. Íránský rodák, který prožil mládí ve Spojených státech a formativní léta kariéry v Británii, tu našel domov a základnu, odkud vyráží do světa.

Pokud to má shrnout, pak 98 procent vystoupení odehraje v zahraničí. Na ta zbylá dvě procenta, kdy vystupuje v Česku, aktuálně připadá i streamovaný koncert v rámci Pražského jara, který se uskuteční 29. května. Esfahani v tuzemské premiéře odehraje mimo jiné Cembalový koncert britského skladatele Michaela Nymana. Volba není náhodná. I když je jeho vášní dílo Johanna Sebastiana Bacha, šestatřicetiletý Esfahani si udělal renomé jako hráč, který se nebojí experimentů a vede cembalo do 21. století. Vše s přesvědčením, že tento nástroj není muzejní kousek spojený se starou hudbou. Naopak – zaslouží si nový repertoár a postavení jako klavír nebo housle, které jsou od dobových nánosů osvobozené.

Když o Esfahanim a jeho generačních vrstevnících před dvěma lety psal uznávaný hudební kritik listu The New Yorker Alex Ross, uvedl, že „dávají až hipsterský nádech nástroji, který je často stereotypně líčen jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].