Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Marek Hilšer • Autor: TONDA TRAN / CNC / Profimedia
Marek Hilšer • Autor: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Ačkoli do řádných voleb prezidenta ČR zbývají tři roky, senátor a neúspěšný prezidentský kandidát ve volbách 2018 Marek Hilšer oznámil, že se chce o Pražský hrad ucházet i v příštích volbách. V minulých volbách získal 455 tisíc hlasů, skončil na pátém místě a nedostal se do finálového souboje s obhajujícím Milošem Zemanem. Chce být opět občanským kandidátem, plánuje objíždět regiony a začít se sběrem podpisů. Podle svých slov se Hilšer rozhodl reagovat takto s předstihem proto, že se ho na kandidaturu lidé často ptají. 

„Naším úkolem je odhalování lží, projevů korupce a zneužívání moci, které se staly poznávacím znamením režimu Vladimira Putina. Nejsme ochotni nést spoluvinu na zločinech režimu, který prý reprezentuje naši zemi,“

řekl v Praze ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. Přebíral zde ocenění za hájení svobody, demokracie a lidských práv, která každoročně uděluje Ústav pro studium totalitních režimů.

výzkum

Nejlepší je Havel

Václav Havel • Autor: Tomki Němec
Václav Havel • Autor: Tomki Němec

Nejlépe hodnoceným prezidentem je Václav Havel. Za nejlepšího ho považuje 55 % lidí, Václava Klause 14 % a Miloše Zemana 21 % (11 % neví). U mladé generace 18–29 let výrazně zvítězil Havel (za nejlepšího ho považuje 74 % respondentů, zatímco Klause 10 % a Zemana 8 %). Vyplývá to z průzkumu STEM/MARK, který zjišťoval, koho lidé považují za nejlepšího porevolučního prezidenta.

z kraje

Státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].