Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Nezamilujme se do čínského kapitálu

S oxfordským politologem Steinem Ringenem o okouzlení Čínou, potížích demokracie a o tom, proč je třeba zvýšit daně bohatým 

Stein Ringen • Autor: Milan Jaroš
Stein Ringen • Autor: Milan Jaroš

Celý život se věnujete zkoumání demokratických systémů. Co je podle vás dnes nejvíc ohrožuje – hrozby zvenčí, jako je nástup Číny a čím dál agresivnější Rusko, anebo domácí problémy Evropy a USA?

Jednoznačně to druhé. Demokratické vládnutí nefunguje dost dobře, proto klesá důvěra občanů v demokracii a to vede k tomu, že nedokážeme čelit našim rivalům ve světě.

Co je hlavní příčinou poklesu důvěry v demokracii?

Klíčové je, že jsme ne tak dávno prošli velmi závažnou ekonomickou krizí. Reakce politiků na ni byla špatná: náklady řešení zaplatili běžní lidé, zatímco kapitál nebyl dotčen. Nerovnost zůstala vysoká, nebo se dokonce zvyšuje a lidé pociťují nespravedlnost. To není celé vysvětlení, ale jeho nejdůležitější část.

Mnozí experti naopak chválí, že se politici ve finanční krizi poučili ze třicátých let. Zabránili tomu, aby ekonomiky zkolabovaly a nezaměstnanost byla mnohem vyšší. Podle tohoto výkladu Obama zachránil americkou ekonomiku a navzdory všem pesimistickým předpovědím mnoha ekonomů se nerozpadla eurozóna. Takže by se dalo namítnout, že nejhoršímu politici zabránili a nemáme se v Evropě zas tak špatně.

Předně si myslím, že nebylo namístě předvídat rozpad eurozóny. Mnozí ekonomové nerozumějí tomu, že eurozóna je v první řadě politickým projektem a politici nikdy nedopustí rozpad. Tím jsem si byl od počátku naprosto jistý. A ano, americká vláda na krizi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].