Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Hlas pro euro

Noví lidé v ČNB ukazují, že debata o přijetí eura už nemusí být underground

Žádné revoluce ode mě nečekejte, snad jen jednu změnu. Za mě už centrální banka nebude „ideovým centrem“ euroskepse, jak tomu bylo dosud. Ani přijetí eura časem nemusí být tabu.

Co Jiří Rusnok naznačoval loni při nástupu do funkce guvernéra, to se pomalu naplňuje. Do sedmičlenné bankovní rady, která banku vede, dostal loni dva své spojence. A od února nastupují další dva lidé, od nichž lze v evropských otázkách čekat vstřícnější postoj. Přijetí eura – téma, na které už roky sedá prach – tak může dostat nový impulz. Centrální banka o něm sice nerozhoduje, má ale silný poradní hlas. A část domácí politické scény už začíná opatrně kalkulovat s tím, že tento hlas bude měnit barvu.

Pro a proti

Prvním z nových radních je Oldřich Dědek, pro kterého byl boj za euro pracovní náplní posledních deseti let. V ČNB už dříve působil jako viceguvernér a od roku 2007 je národním koordinátorem pro zavedení eura v Česku. Funkce vznikla v době, kdy přijetí eura vypadalo jako jasný cíl. Dědek se vždy eura zastával a plánuje v tom pokračovat. „Myslím, že přijetí eura je správná strategie. Můj vstup do ČNB na tomto názoru nic nemění,“ říká Dědek.

Druhým nováčkem je Marek Mora – v době českého předsednictví v EU jeden z hlavních českých diplomatů, dnes ředitel pro rozpočet a daně na Generálním sekretariátu Rady EU, tedy jeden z nejvýše postavených Čechů v Bruselu. Do formálního jmenování Mora nechtěl o svém působení v ČNB mluvit. Z dostupných informací plyne, že vzhledem k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].