Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Letem světem

Autor: AFP, Profimedia
Autor: AFP, Profimedia

Rossovo moře bude nedotknutelné. Dohodlo se na tom 24 zemí a Evropská unie. Hlavní je zákaz rybaření v antartickém moři, které je zhruba třináctkrát větší než Česko. Moratorium bude trvat 35 let. Rossovo moře je dosud člověkem takřka netknuté a ochránci přírody jsou nadšení. Doufají, že je to jen první z řady dalších podobných mořských rezervací.

Česko

Ještě více UNESCO

V Třebíči je na seznamu světových památek zdejší bazilika svatého Prokopa a židovská čtvrť se hřbitovem – nově by mohl přibýt i zdejší zámek. Česko podalo Spojeným národům návrh a rozhodne se v příštím roce. Do vysočinského města s ani ne 40 000 obyvateli už dnes přijede sto třicet tisíc turistů za rok, se zámkem na seznamu bude návštěvníků ještě víc.

„Zákazníci pořizují větší víkendové až týdenní nákupy.“

Mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček o přípravě Čechů na státní svátek. Podle nového zákona musely mít velké obchody minulý pátek zavřeno.

Česko

A my se neomluvíme

Prezident Zeman se nemusí omlouvat za svou soudně uznanou lež o neexistujícím článku Ferdinanda Peroutky. Nejvyšší soud rozhodl, že je možné počkat do doby, než se vyřeší všechna dovolání. Původní rozhodnutí soudu se tak sice neruší, odpadá ale riziko exekuce, která Hradu hrozila ze nerespektování rozsudku.

Blízký východ

Dvě ofenzivy na Blízkém východě

Syrští rebelové začali v pátek s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].