Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

S nácky pod oknem

Brněnský primátor Petr Vokřál o svobodě v ANO,  chvále Němců a o šanci potkat muslima uprostřed metropole jižní Moravy

Petr Vokřál • Autor: Matěj Stránský
Petr Vokřál • Autor: Matěj Stránský

Brnem pochodovali minulé pondělí holohlaví muži k domu vašeho náměstka Matěje Hollana. Jeho vstřícný postoj k uprchlíkům a politika, kterou dělá na radnici, se tak staly důvodem ke vzkazu extremistů: Víme, kde bydlíš. Nemáte strach?

Je to nepříjemná situace pro každého, ať se to týká politiky nebo ne. Mě děsí, že se tu šíří propaganda vůči určitým skupinám a situace se vyhrocuje. Vadilo by mi to stejně, kdyby levicoví extremisté naháněli někoho z těch holohlavých. Je to nenormální, nepřijatelné. A do naší doby to nepatří.

Ale ono to v ní je. Co se dá dělat s tím, že je tu pro názor politik naháněn skupinou extremistů?

Bohužel, dokud se neřekne nahlas, že nahánění za názor není normální, a posiluje se tu také vyjádřeními některých politiků atmosféra, že je třeba s každým, kdo má jiný názor, bojovat, bude se společnost radikalizovat. Věci se musejí nazývat pravým jménem, jinak situace není udržitelná. A těch, kdo to říkají nahlas, je málo, to je ten problém.

V poslední době mi připadá, že kampaně celé řady politických subjektů, i těch, jež se reinkarnovaly po svých dlouhých úmrtích, jsou postaveny na vyvolávání napětí a nesnášenlivosti. To je věc, se kterou se pak těžko bojuje, protože v lidech, kteří na to slyší, to pak prostě je.

Na svém facebookovém profilu jste obratem vydal odsudek onoho průvodu. Proč se k tomu vedení města nevyjádřilo jako celek?

Je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].