0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda10. 9. 20167 minut

Kdo varoval tatu?

Inspekce má druhou šanci objasnit, zda policejní prezident zradil, nebo nezradil svůj sbor

Tuhý a Laube • Autor: Milan Jaroš

Asi jen zasvěcenci si vzpomenou, že Jana Jabůrková byla v letech vlády Petra Nečase (2010–2013) tiskovou mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, a jen o trochu víc z nás si pamatuje, že tutéž funkci vykonávala posléze pro úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. Asi by to nebylo nutné připomínat, kdyby Jana Jabůrková nebyla – podle nových informací – možnou spojnicí v případu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který je v současné době prověřován kvůli podezření, že svého času konspiračním telefonem varoval majitele olomoucké společnosti Tesco SW před připravovanou policejní razií.

Hluboká konspirace

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Začněme od konce příběhu. Generál Tomáš Tuhý čelí už dva měsíce veřejně vyslovenému obvinění, že minimálně jednou zradil policejní sbor a snažil se pomoci lidem podezřelým ze zločinu. A že se navíc snaží náhle zahájenou „reorganizací policie“ zlikvidovat jednotku, která jeho údajnou klientelistickou symbiózu svým vyšetřováním rozkrývá. Důkazy, které dnes už bývalí šéfové dnes rovněž bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a státní zástupci z Olomouce zatím pro svá tvrzení přinesli, jsou v tuto chvíli dost nejasné a nesrozumitelné, nicméně čerstvá zjištění kolem možné role Jany Jabůrkové mohou dodat smysl některým alternativám případu.

Pro orientaci v případu je nutný skok do minulosti. Konkrétně do června 2013, kdy ministerstvo pro místní rozvoj oznamuje podpis smlouvy s olomouckou firmou Tesco SW na provozování počítačového monitorovacího…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc