Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Na záchodech zcela sami

Zdálo by se, že krom hororové možnosti, že se prezidentem stane Donald Trump, se v Americe v tyto dny nic dalšího neprobírá. Ale občas médii probleskne i něco jiného, třeba spor Severní Karolíny s Brucem Springsteenem, Pearl Jam, společnostmi PayPal a Bank of America a stovkou dalších firem. „Některé věci jsou důležitější než rocková show,“ řekl Springsteen, který za svou kariéru už podporoval mnohé levicové a progresivní postoje. Svá vystoupení v tomto státě unie ruší na protest proti tamnímu novému zákonu, znemožňujícímu transgender osobám používat veřejné záchody, které jsou v rozporu s pohlavím uvedeným v jejich rodném listě, a omezuje ochranu sexuálních menšin.

Několik firem kvůli tomu již zrušilo plány na budování poboček, nechtějí totiž vystavovat své zaměstnance diskriminaci. Státní univerzita se k bojkotu připojila, odmítá nutit studentky transženy chodit na pánské záchody a studenty transmuže na dámské. U bojkotů to ale neskončilo: Severní Karolína a ministerstvo spravedlnosti se nyní vzájemně žalují, ve hře je i zastavení federálních dotací. Vláda pevně věří, že transgender lidé mohou navštěvovat toalety podle jejich vlastního uvážení.

Proponenti zákona tvrdí, že jim jde o soukromí na toaletách, ovšem toho „soukromí“ mohou nakonec mít obyvatelé státu až moc. Xenofobní experiment je stál už miliony dolarů, neboť k bojkotům se připojují i turisté, ruší své rezervace v hotelech. Zrušeno bylo například také na dvacet kongresů. Jen jedna věc je na tomto všem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].