Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kdo je větší slídil

Co spojuje České dráhy, Facebook, Google a ostravský Baník

České dráhy se konečně dostaly na úroveň světových gigantů typu Facebook nebo Google. Společně s nimi jsou nominovány na anticenu Big Brother Awards.cz za slídění v soukromí svých klientů. Konkrétně za to, že při nákupu elektronické jízdenky musí cestující uvést jméno, příjmení a číslo občanského průkazu.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík na podporu této praxe tvrdí, že tahle data jsou prostě potřebná. Jinak by prý nešlo zkontrolovat, zda cestující nepodvádí. „Mohl by koupit jednu jízdenku, vytisknout ji dvacetkrát a rozdat ji svým kamarádům,“ říká zcela vážně Joklík. Jeho vysvětlení zcela pomíjí fakt, že každá jízdenka má číslo a to pro kontrolu úplně stačí. „Průvodčí by číslo vyťukal do té krabičky, takzvané přenosné osobní pokladny, se kterou chodí po vlaku, a hned by se mu ukázalo, že na stejné číslo už někdo jel,“ vysvětluje Jan Vobořil, ředitel Iuridicum Remedium.

Dráhy s tím souhlasí, ale podle nich naplnění tohoto typu ochrany brání technika. „Trasa vlaků není stoprocentně pokrytá signálem, na některých místech by se průvodčí s on-line systémem spojit nemohl,“ upozorňuje Joklík. Kontrola prý musí být zcela spolehlivá. „Rozhodně nejsme žádní slídilové,“ říká Joklík. „Pokud to někomu vadí, může si lístek koupit u pokladny.“

Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].