Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Úsvit populistů

Předvolební kampaň amerických republikánů ovládl Donald Trump

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Nejdřív to byla legrace, pak přišla povytažená obočí a teď již zamrzá úsměv na rtech. „Smiřte se s tím,“ doporučuje americkým republikánům server Politico, „že Donald Trump dominuje republikánským prezidentským nominacím. Nebude snadné se ho zbavit. A s každým uplynulým dnem je stále méně pravděpodobné, že znemožní sám sebe. Zapomeňte na všechno, co jste měli připravené, a přizpůsobte se.“

A Trump skutečně dominuje. Podle průzkumů vede mezi 17 uchazeči o republikánskou nominaci s devětadvaceti procenty hlasů. Hloubku problému dokresluje skutečnost, že za populistou Trumpem je s poloviční podporou evangelikálský bojovník proti potratům Ben Carson a teprve po něm přicházejí na řadu „seriózní“ uchazeči. Údajný favorit Jeb Bush má devět procent a ostatní, přehlídka senátorů a guvernérů, jsou na tom ještě hůře. V klíčových primárkách v Iowě (budou v únoru) by Trump sebral celou čtvrtinu hlasů a první seriózní kandidát, guvernér Scott Walker, by nepobral více než osm procent hlasů.

Nad takovou převahou už nelze mávnout rukou, ani když člověk věří, že tažení povídavého miliardáře nakonec vyšumí. I seriózní komentátoři se domnívají, že realitní magnát je skutečně schopen vyhrát nominaci, a tedy že odráží postoje významné části Američanů. Navíc se zdá, že nástup populistů, jako je Trump, odráží širší trend.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].