Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Život za životem

Kate Atkinsonová

Kate Atkinsonová: Život za životem • Autor: Argo
Kate Atkinsonová: Život za životem • Autor: Argo
Kate Atkinsonová: Život za životem • Autor: Argo
Kate Atkinsonová: Život za životem • Autor: Argo

Chceme prožít Nietzscheho „věčný návrat téhož“? Britská autorka Kate Atkinsonová se o odpověď pokusila v ceněném a skvělém románu Život za životem. Jeho hrdinka Ursula Toddová se v roce 1910 narodí do středostavovské rodiny, ale povede se jí to až na druhý pokus. Při prvním umírá udušená na pupeční šňůře; a podobně kniha pokračuje dál. Autorka na ni sesílá různé druhy smrtí a Ursula tak prožívá alternativní životy, v nichž se snaží katastrofám (osobním a posléze i dějinným) zabránit.

Jako by Atkinsonová vkládala do ohmataného fotoaparátu z poloviny 20. století různé filmy, nastavovala jiné objektivy a využívala různého ostření. Hrdinka je táž, ale s různými životy získává jiné vlastnosti a její „ženský osud“ se vyvíjí jiným směrem, emancipovaněji. Formální experiment mohl dopadnout únavně. Když se však začne vše cyklit až příliš, nastoupí Nietzscheho vzepření. Ursula začne tušit, že v opakování může nalézt rozhodující chvíle oznamované skrze detaily, v nichž se skrývá ďábel – a vše změnit.

Stejně jako v celé tvorbě, i zde je Atkinsonová civilní, až nenápadná. Ústředním motivem jejích románů i úspěšných detektivek jsou rodinná dramata a příkoří. Jim pak dominují ženské postavy odhalující předivo vztahů mezi tradičně uvažujícími matkami a dcerami, které už netouží naplňovat klišé spořádanosti. Ani Ursule se nepodaří vytvořit košatou rodinnou pospolitost jako její plodné, pohodlné a věčně nespokojené matce. Zároveň jí autorka dopřeje vývoj od submisivní oběti znásilnění až k ženě, jež se ubrání a prožije tak sebevědomý život.

Atkinsonová se dá považovat za feministickou autorku, ale mnohdy si právě z feminismu jemně utahuje. Naznačuje, že někdy nejsou na vině mužští trapiči, ale spíše nevzdělanost, paličatost či přímo zabedněnost hrdinek. Zde to ukazuje na osudech hrdinčiny tety Izzie, jež vede nesvázaný život. V momentě, kdy jde o život Ursule, jedná však nakonec lidsky a správně ona „konvencemi zotročená“ matka.

Autorka je spisovatelka a hispanistka.

Kate Atkinsonová: Život za životem 
Přeložila Daniela Theinová, Argo, 410 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].