Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Mívají dospělí častěji pravdu, nebo se spíš pletou, či dokonce lžou? Jaké s tím máš zkušenosti?

Přestřelka v newsroomu mezi dětí redaktorů

Vincent Vokatý (7 let): Zkušenosti mám celkem malé, jen tak na půl.

Magdalena (Majda) Šídlová (12 let): No, táta i máma většinou tvrdí, že mají pravdu, ale když jim jenom tak prostě řeknu, že já to vidím jinak, tak se někdy naštvou a někdy to berou celkem v pohodě. Záleží na situaci.

Majda: A zkušenosti s tím celkem mám. Třeba jednou, když jsme někam jeli, tak jsem mámě řekla, že máme jet doprava, a máma na to: „Ne, Majdo, já přece vím, kudy mám jet a neraď mi.“ No a nakonec jsme samozřejmě jeli špatně.

Kateřina Mázdrová: Tak občas se spleteme i my dospělí. A co si myslíte o lhaní? Lžou? Alespoň občas – rodiče, učitelé, politici…

Vincent: Já nevím, jestli politici lžou, protože nevím, co je to politik. Ale vím, že učitelé mluví pravdu. 

Andrej Kontra (14 let):Jelikož mám tátu novináře, tak moji rodiče ohledně politiky nelžou,avšak co se týče toho, že něco neví, ale myslí si, že to ví, tak tomu bych já osobně neříkal lhaní… Příklad: Když mi táta tvrdí, že ví něco víc o skejtech než já… Úmyslně lžou jen o Vánocích :-) 

Kateřina Mázdrová: Tak o Ježíškovi nelžou jen rodiče, ale i starší sourozenci těm mladším. Přece bráchům nebudeš říkat, že Ježíšek neexistuje, to by byli zklamaní. 

Majda: To jo. Když jsem se dozvěděla (já už ani nevím jak), že Ježíšek neexistuje, tak se mě jednou Ema (mladší sestra) zeptala, jestli tedy ten Ježíšek existuje, tak co jsem jí měla odpovědět? To je podle mě ta nevýhoda mít mladší sestru nebo bráchu.

Andrej: Já bráchům říkám, že Ježíšek je… (existuje). Je to super mít mladší sourozence… :-)

Majda: No to je jasný, ale já to myslela v tom o Ježíškovi. Jinak je fakt super mít nějakého sourozence, ať už staršího nebo mladšího.

Andrej: Souhlas :-) 

Majda: Třeba moje máme vždycky… No my ještě musíme vyvětrat ty ryby nebo tak něco.

Andrej: Asi tak, no… :-)

Vincent: Já zase musím na balkon s prskavkami, aby k nám Ježíšek trefil. Minule jsem si ji ve tmě zapíchl do oka.

Majda: No oni (rodiče) občas mluví pravdu, ale někdy zalžou, ale to je hlavně podle mě při takových těch věcech, u kterých se zkrátka musí lhát. Jako například Ježíšek nebo Mikuláš nebo velikonoční zajíček. V tom případě to není ani tak lež, jako pohádka, aby se děti měly na co těšit. Je to taková pěkná a milá „lež“.

Majda: A ještě k tomu pletení se. Každý se někdy splet, ale rodiče si to občas prostě nechtějí přiznat a vymlouvají se z toho. Nebo někdy, když mám pravdu, tak mi řeknou, že nemám bejt drzá.

Jáchym Uhlíř (14 let): Přidávám se až teď, byl jsem na kajaku. Já si myslím, že rodiče občas vidí pravdu tam, kde chtějí, a nedávají prostor nám dětem, abychom je vyvedli z omylu. A taky že většinou nadržují mladšímu.

Vincent: Vždycky, když dospělí říkají možná, myslí tím nikdy. Třeba když mi máma slibovala, že mě vezme ze školky po obědě, tak nikdy nepřišla. A Ježíšek neexistuje, i když se máma s tátou tváří, že ano. Říkali jsme si to s kamarádem.

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2013 pod titulkem Mívají dospělí častěji pravdu, nebo se spíš pletou, či dokonce lžou? Jaké s tím máš zkušenosti?