Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jaký je příští premiér

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Za tři týdny touto dobou už budeme znát výsledky voleb. Přestane platit „kdyby“, nebude opravný prostředek. Pokud veřejnost udrží své názory, které nyní zachycují průzkumy veřejného mínění (předpovídají drtivé vítězství levice), dá se očekávat, že příští vláda bude disponovat dosud nepoznanou většinou, takže předčasné volby nejsou moc pravděpodobné. Vybíráme tedy kabinet na čtyři roky.

Stát se může cokoli, ale zatím je nejpravděpodobnější, že příštím premiérem bude jmenován Bohuslav Sobotka. Prezident Miloš Zeman i místopředseda ČSSD Michal Hašek nepochybně udělají maximum pro to, aby se tak nestalo, ale ani oni nemají nic jisté. Vše mají v rukou voliči.

Musíme vycházet z toho, že sociální demokraté vědí, co činí, když je vede právě Sobotka, a tak jsme pro toto vydání připravili jeho velký profil. Ačkoli se v politice pohybuje už třiadvacet let, vzbuzuje dojem člověka, o kterém toho vlastně nikdo moc neví. Jako by pořád stál kousek opodál, a to i ve chvíli, kdy byl šéfem poslaneckého klubu ČSSD, ministrem financí či je předsedou strany. Projevuje minimum emocí, při jednání s lidmi během kampaně působí plaše, účastníci politických jednání však říkají, že ví, co chce. To v praxi znamená i schopnost v pravou chvíli změnit názor. Jaký tedy je příští premiér? Kolega Ondřej Kundra své pátrání shrnul v článku na str. 56–64.

S volbami souvisí i hlavní materiál rubriky Fokus. Sestavili jsme otázky, které jsou podle nás pro budoucnost Česka klíčové. Zajímalo nás, kdo a jak by problémy řešil, kdyby usedl v příští vládě. Mimo jiné tedy píšeme o tom, jak by se měly danit základní potraviny či knihy, jak nastartovat ekonomiku či co s důchody nebo pravomocemi prezidenta. Odpovědi najdete na str. 19–24.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2013 pod titulkem Editorial: Jaký je příští premiér