Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pravicovost a vyšší DPH

Handrkování nad vládními balíčky zastiňuje podstatnější problémy ekonomiky

26 A jaros R37 2012 • Autor: Respekt
26 A jaros R37 2012 • Autor: Respekt

Batůžek a zeleninový salát jsou levicové, ale čokoládový krém pravicový. Tak zněl kdysi návod, kterým duchovní otec ODS, dnes dosluhující prezident Václav Kaus pomáhal spolustraníkům netápat ve složitém světě. Jednoduchý pohled na svět dnes znovu ovládl přinejmenším část vládních poslanců. Zvýšení daní není dost pravicové, a oni pro něj, na rozdíl od doby před pár měsíci, ruku nezvednou.

Jako je tomu u nás často, možná že jde o něco úplně jiného, ale otevřené výhrady ke zvýšení sazby daně z přidané hodnoty i k jiným částem „Kalouskova balíčku“ mají nejen poslanci, ale i renomovaní ekonomové. A to nelze brát na lehkou váhu.

Hlavní věcný argument, o který se odpůrci zvýšení sazeb DPH o jedno procento (na 15 procent u snížené sazby a 21 procent u ostatního zboží) opírají, je trochu na vodě. Jde o to, že od letošního zvýšení DPH z 10 na 14 procent si ministerstvo financí slibovalo značné příjmy – výběr této daně se měl zvýšit o 15,5 procenta, ale realita je skoro desetkrát nižší – nárůst dnes dělá jen 1,6 procenta. To ovšem neznamená, že pokud by daň zvýšena nebyla, výběr daně by byl lepší. Za špatnou situací státní kasy stojí nejen dopad zvýšení ceny některého zboží, ale hlavně naše překvapivě špatná ekonomická situace a rostoucí skepse spotřebitelů a firem (což může se způsobem vládnutí také souviset).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].