Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Červíček je perfektní a nezávislost trvá

Ministr vnitra Jan Kubice o odvolání Petra Lessyho

22 danelova R36 2012 • Autor: Respekt
22 danelova R36 2012 • Autor: Respekt

Odvolal jste policejního prezidenta, který je veřejností vnímán jako hrdina. Postavil se – alespoň podle svého vyjádření – nátlaku vlivného ministra financí Miroslava Kalouska bránícího svoji stranickou kolegyni obviněnou z manipulace vojenských zakázek a pak vyzval policisty, aby se nebáli vyšetřovat „citlivé případy“, do kterých jsou zapleteni lidé z mocenských špiček. Jeho odvolání je částí veřejnosti vnímáno jako atak na nezávislost policie.

Policie pracuje pod dozorem státního zastupitelství, nikoli pod dozorem policejního prezidenta nebo ministra vnitra. Když pan policejní prezident oznámil, že mu třikrát volal ministr Kalousek, tak nejprve tvrdil, že ty telefonáty byly za hranicí slušnosti, potom ale řekl, že telefonáty nevnímal jako nátlak. Já tedy nevím, jestli šlo o nějaký politický nátlak, opravdu nevím, co pan Kalousek říkal panu Lessymu.

Ministr Kalousek ale volal také vyšetřovateli případu CASA. Podle záznamu ve spisu vyhrožoval vyšetřovateli koncem kariéry. A vy jste se nikdy vyšetřovatele Jiřího Mazánka proti svému vládnímu kolegovi nezastal.

V řadě rozhovorů jsem se vyšetřovatele zastal. Někdy to vystřihli, ale já opravdu stojím za vyšetřovatelem. Nevím, jestli mu pan Kalousek vyhrožoval, to ať vyhodnotí policie nebo státní zastupitelství. Ale vyšetřování případu CASA – i když neznám a nemůžu znát žádná fakta – má samozřejmě moji podporu, protože věřím práci vyšetřovatelů a státních zástupců. A ještě k tomu, že je podle vás mé odvolání pana Lessyho částí veřejnosti vnímáno jako snaha zastavit vyšetřování „citlivých případů“.  Přímým nadřízeným jednotek, které ty závažné případy vyšetřují, je už rok a půl Martin Červíček, teď nový policejní prezident. Kdyby chtěl či mohl, tak už by dávno zastavoval. On to nikdy neudělal. Nevidím ani jeden důvod, proč by takové riziko mělo vzniknout.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].