Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Strach nad městem

Brutální útok v Břeclavi zatím řekl víc o médiích než o Romech

Až jednou budou naši potomci zkoumat, jak v Česku v roce 2012 vznikaly protiromské bouře, měli by si nalistovat (nebo spíš naklikat) noviny z minulého týdne. Ten totiž názorně ukázal, jak velkou měrou se na dění podílejí česká média, především ta internetová. Jak se to stalo?

Pondělí, 16. dubna: široce čtené zpravodajské servery iDnes a Novinky (spojené s Právem) s odvoláním na policii informují, že v Břeclavi tři neznámí pachatelé brutálně zbili patnáctiletého Petra, který skončil s poškozenou ledvinou v nemocnici. Servery své čtenáře dále informují, že podle chlapcovy matky jejího syna bezdůvodně napadli tři Romové.



17 kom breclav • Autor: Respekt
17 kom breclav • Autor: Respekt

Úterý 17. dubna: iDnes i Novinky už rovnou bez okolků oznamují, že raněného chlapce brutálně zbili tři Romové. „Může se to stát každému,“ říká chlapcova matka v iDnes. „Útočníci jsou bestie,“ citují novináři starostu.

Středa 18. dubna: Napadení chlapce třemi Romy „vyvolalo bouřlivé reakce“ (iDnes) a „v Břeclavi to po útoku agresivních Romů vře“ (Novinky).  Břeclaví projde pochod pravicových radikálů, oznamují servery.

Čtvrtek 19. dubna: iDnes referuje, že Břeclav má strach z pochodu radikálů. Už přitom nepíší, že chlapce zbili Romové, ale opatrněji „pravděpodobně Romové“. Novinky dál trvají na tom, že to byli Romové. V té době už Česká televize referuje, že v břeclavské romské komunitě vypuká panika, rodiče ve strachu před násilím zavírají děti doma.

Pokud si ovšem shrneme fakta: v pátek večer, kdy šel Respekt do tisku, se celá verze o agresivních Romech opírala pouze o tvrzení zraněného Petra. Jiní svědci se nepřihlásili a policii evidentně nic neřekli ani její informátoři, což je divné, pokud by v poměrně malém městě šlo o místní Romy. Zmíněná média (nejde ale jen o iDnes a Novinky) vycházela z jediného zdroje – vystresované Petrovy matky. Ta ostatně v průběhu týdne svůj výrok mírnila s tím, že „alespoň jeden“ z trojice násilníků byl Rom.  To by pak byl ovšem zcela jiný příběh, nicméně kola „slušného českého“ pobouření už byla roztočená.

Výsledkem české žurnalistické práce, o níž se v průběhu týdne neobjevily žádné výraznější pochybnosti, je potom vlna skutečně vulgárního rasismu v internetových diskusích či na sociálních sítích a aktivizace radikálů, kteří už se houfují k protestním pochodům a slibují odplatu. Přitom v posledním roce jde už o několikátý případ (třeba údajné násilí Romů na bílých chlapcích na Šluknovsku, z něhož se vyklubala bitka dvou part, nebo nájezd romských kapsářů na odvážného ochránce cestujících v pražském metru, který se však později ukázal jako útok českého opilce na dvě romské ženy).

Zřejmě nebude náhoda, že nejvíc vidíme tuhle redakční politiku u internetových médií, která podléhají kouzlu snadno měřitelné četnosti kliknutí a početné účasti v diskusích. Důvod je jasný: texty s titulky o romských kapsářích nebo násilnících v Česku zaručeně bodují. Velký problém však nastane, když tyhle „body“ s převahou vítězí nad profesionalitou, seriózností nebo i obyčejnou slušností.  

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].