Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Rozhořčení sousedé porazili T-Mobile

Takové pozdvižení na Malém Břevnově už dlouho nezažili. Na přelomu léta a podzimu se v této pražské čtvrti na nenápadné zahrádce objevily dvě podivné krabice velké jako člověk a ze střechy přilehlého dvojdomku záhy čněly tlusté kovové tyče. Sousedé se nestačili divit, když z řemeslníků vypadlo, že jim za humny staví vysílač GSM signálu pro T-Mobile. „Nikdo z nás to nevěděl, což nás rozzlobilo. A dostali jsme strach, vždyť internet je plný článků o škodlivosti elektrosmogu,“ říká Jiřina Mašičová, která bydlí poblíž. Místo brblání v koutku se Břevnovští rychle dohodli a společně se mlčení mobilního operátora i majitelů dvojdomku postavili.

 

Razítko i na domek pro křečka

Malý Břevnov je poklidná čtvrť s malými domky a malebnými zahrádkami nedaleko Bílé hory a Břevnovského kláštera. Spadá tedy do ochranného pásma, v němž se ke stavebním úpravám vyjadřují památkáři. „Kamarádka si tu musela nechat povolit i zahradní budku pro křečka, já zase barvu oken,“ vybavuje si Jiřina Mašičová, jedna z hlavních tahounek sousedské vzpoury. „Proto nás překvapilo, když jsme zjistili, že o tom vysílači Národní památkový ústav vůbec neví,“ dodává šestačtyřicetiletá podnikatelka. „Jednoznačně to přes nás mělo jít, ale nestalo se,“ potvrzuje ředitel magistrátních památkářů Jan Kněžínek. Další pochybení odhaluje nahlédnutí do stavebního zákona, kde se píše, že záměr výstavby musí být „vyvěšen na veřejně přístupném místě u stavby po dobu nejméně 30 dnů“. „Obyvatelé, kterých se výstavba základnové stanice přímo dotýká, byli o záměru informováni dopisem, viselo to i na vývěsce v daném místě,“ tvrdí tisková mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Lidé z okolí antény však popírají existenci dopisu i vývěsky. Jak je tedy možné, že vysílač na Břevnově stojí, i když ho neschválili památkáři a nevěděli o něm ani jeho nejbližší sousedé?

V březnu přišli k manželům Kuchařovým a Jaroslavě Mankové, kteří v dvojdomku s vysílačem bydlí, zástupci T-Mobilu. „Pokrytí stále žádanějším signálem pro vysokorychlostní připojení k internetu (3G) je v dané oblasti nedostatečné,“ vysvětluje mluvčí T-Mobilu potřebu té stavby. Kuchařovi odmítají o celé věci mluvit, paní Manková si ale přesně pamatuje, jak jí firma na jaře za umístění stanice nabídla nemalý peníz. „Jsem v důchodu a udržovat dům je čím dál tím dražší, tak jsem si myslela, že by mi to pomohlo zaplatit vodu a plyn a měla bych nějakou jistotu na stáří,“ vzpomíná osmašedesátiletá žena. Začala nabídku probírat se známými. „Kamarád, který rozumí elektrotechnice, mi říkal, že to není škodlivé. Tak jsem to nakonec vzala,“ dodává. Podobně zareagovali i rovněž postarší Kuchařovi. Za 100 tisíc ročně povolili na svých pozemcích umístění antény a základní stanice pro šíření GSM signálu na deset let. „T-Mobile zařídil povolení od stavebního úřadu a v srpnu to tu začali stavět. Kdyby to byli sousedi přehlédli, mohl být klid,“ myslí si paní Manková.

Následovalo ale vše, jen ne klid. Odborníci na tzv. neionizující záření, které z těchto vysílačů vychází, se většinou shodují, že je ze zdravotního hlediska neškodné.„Elektromagnetické pole směrem od antény rychle slábne, takže tam, kde se pohybují lidé, hovoříme o setinách, tisícinách procent hygienického limitu,“ potvrzuje i Pavel Buchar ze Státního zdravotního ústavu. „Typicky mají padesátkrát nižší výkon než mikrovlnka, rakovinu rozhodně nezpůsobují,“ dodává. Na internetu však kolují i desítky studií, jež tvrdí opak, stejně jako zkušenosti lidí, kteří popisují, jak u nich po instalaci podobných vysílačů propukly poruchy štítné žlázy, nespavost či rakovina. „O kouření si taky všichni dlouho mysleli, že nijak nevadí,“ namítá Mašičová. „Nejsou zatím žádné dlouhodobé výsledky, které by daly jasné stanovisko. Mám ale tři syny, nejmladšímu je pět let, a odmítám, aby byli pokusnými králíky,“ argumentuje.

Při pátrání po možnostech, jak se bránit, narazili sousedé na pár měsíců starý nápadně podobný případ z Prahy 8. Tamější obyvatelé rovněž nesouhlasili s vysílačem T-Mobilu a na základě petice dosáhli zákazu jeho výstavby. Břevnovští tedy nelenili a dali se také do sepisování.

Stopadesát podpisů

Stížnost na tutlání informací o stavbě, obcházení památkářů a možné ohrožení zdraví měla za pár dní sedm desítek podpisů. Paní Mašičová ji poslala starostce Prahy 6, na místní stavební odbor a T-Mobilu, paralelně odeslali stížnosti i další sousedé. „Psali jsme na všechny strany – památkářům, inspekci životního prostředí, na hygienu, ministerstvo životního prostředí – no kam se dalo,“ vzpomíná Ladislav Filip, přímý soused zaanténovaného dvojdomku. „Zapojil jsem se, protože jsme nedostali vůbec žádné informace. Z okna mám tu anténu asi 12 metrů a těm řečem o nezávadnosti nevěřím, když se to dělá takhle podivně, aniž by sousedi cokoli věděli,“ dodává pan Filip. I když se na Malém Břevnově najdou lidé, kterým je anténa lhostejná, petici už mezitím podepsalo 150 lidí.

Kuchařovi a paní Manková se vmžiku stali místními „černými Petry“. „Lidé mě začali pomlouvat, venku jsem měla chuť chodit kanály. Myslela jsem, že T-Mobile přijde a vysvětlí to tady. Volala jsem jim, ať kvůli tomu přijedou, ale marně,“ stěžuje si paní Manková, jež stále věří v nezávadnost vysílače. „Na dotazy, které jsme obdrželi, jsme odpověděli. Šíření nepravdivých zpráv o škodlivosti základnových stanic nás velmi mrzí,“ reaguje T-Mobile. Kuchařovi po petici názor změnili. „Pan Kuchař mi řekl, že už to tam nechtějí, ale že od té smlouvy odstoupit nemůžou, protože by platili 450 tisíc penále. Tak prý ať děláme, co umíme, a že když to zmizí, budou jen rádi,“ říká Mašičová. Postarší manželé se do médií k věci opakovaně odmítli vyjádřit. „Nezlobte se, já už z toho humbuku mám i psychické problémy,“ zavírá omluvně vrata paní Kuchařová. Nicméně, jak dokládá Mašičová stohem papírů, předali jí Kuchařovi všechny potřebné dokumenty.

Zákaz vstupu na vlastní střechu

Z nájemní smlouvy tak například zjistila, že se důchodci na vlastní střeše vůbec nesmí přiblížit do prostoru tří metrů čtverečních od antény. A také jí došlo, že jedinou cestou, jak se důchodci mohou vyhnout pokutě, je zrušení stavebního povolení (respektive územního souhlasu). Osobně proto zašla za šéfem stavebního odboru, starostkou Prahy 6 i šéfem památkářů a volala právníkům T-Mobilu s tím, že územní souhlas ke stavbě není platný. „Hlavně na stavebním odboru byli velmi arogantní, i když jsme měli od Kuchařových plnou moc, odmítli nám nejdřív ukázat jejich spis. Takový přístup mě jen utvrzoval, že to nesmím vzdát,“ říká sebevědomě. Další sousedka mezitím podala proti povolení stavebního úřadu oficiální odvolání. Všechny tyto kroky Břevnovští stihli během tří týdnů, za nitky jich tahalo asi sedm. „Sama se divím, jak jsme se spojili – dřív jsem sousedy ze slušnosti zdravila, ale víc jsme se poznali vlastně až kvůli tomuto problému,“ komentuje situaci Mašičová.

Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková nakonec napsala dopis T-Mobilu, kde firmu požádala o zrušení nájemní smlouvy, a ve stejném duchu si promluvila i se šéfem stavebního odboru Petrem Malotinem, který přimhouřil oko nad chybějícím razítkem památkářů. „Když usoudíme, že povolení památkářů není potřeba, běžně ho v praxi nesháníme – je tu pouze ochranné pásmo a ta nutnost povolení je sporná. Že T-Mobile tu informaci o stavbě nikde nevyvěsil, jsem si nevšiml,“ říká vedoucí stavebního úřadu Petr Malotin.

Před třemi týdny tak stavební úřad povolení zrušil přesně z těch důvodů, na které sousedé poukazovali – že nebyli informováni a chybělo povolení památkářů. „Zrušili jsme to kvůli politickému tlaku od paní starostky a té petici,“ přiznává Malotin s tím, že jinak by ke zrušení nedošlo. Břevnovští ale zatím nemají definitivně vyhráno. Anténa dosud nemizí a lhůta, v níž se T-Mobile může odvolat, stále běží. „Pokud se odvolají nebo dostanou nové povolení, musí stavbu veřejně oznámit,“ říká právník v oblasti staveb Ivo Vacke. „Každý, kdo se bude cítit tou anténou poškozen, si potom může znovu stěžovat.“ 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2011 pod titulkem Vítězství na Bílé hoře