Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policajt ztratil zájem

V geopolitických otřesech na Blízkém východě je svět po dlouhé době sám bez silné ruky supervelmoci. Spojené státy jsou rozpolcené a do vývoje zasahují jenom zpovzdálí.

Američtí novináři se již zhruba shodují na tom, že za rozhodnutím bombardovat jednotky Muammara Kaddáfího stály tři jestřábí ženy. Prezident Obama stál v polovině března po týdnech váhání před reálnou možností, že diktátorovi vojáci vpadnou do sedmisettisícového Benghází a zmasakrují tamní obyvatelstvo. Na schůzce v podzemním velitelství Bílého domu, mu představitelé armády v čele s ministrem obrany sdělili, že samotné zavedení bezletové zóny katastrofu neodvrátí. Prezident požádal o lepší řešení a svolal další schůzku na tentýž večer. Na ní mu jeho velvyslankyně při OSN Susan Riceová oznámila, že je schopna v Radě bezpečnosti prosadit tvrdší formulaci rezoluce. Ta by umožnila chránit civilní obyvatelstvo jakýmikoli prostředky s výjimkou pozemní intervence, spojenecká letadla by tedy mohla útočit také na tanky a obrněné transportéry vládních jednotek.

Tak se také nakonec stalo. Rozhodnutí zaútočit bylo náhlé a mnohé spojence překvapilo, Obamovi lidé to ale mysleli vážně. Ve sváru mnoha pohledů na nepřehlednou situaci na Blízkém východě v tomto jediném okamžiku zvítězila skupina motivovaná především zkušenostmi z 90. let, kdy Američané nebyli schopni zabránit masakrům ve Rwandě nebo Jugoslávii. Kromě zmíněné Susan Riceové, jež pracovala pro vládu Billa Clintona právě v období africké genocidy, sehrála klíčovou roli bývalá novinářka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].