Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Okolo horké kaše

Spojené státy začínají plánovat, jak se zbavit astronomické zadluženosti

Někdy může mít i suchá řeč čísel sílu dunění za obzorem. Americká vláda loni utratila 3,5 bilionu dolarů, vybrala ale pouze 2,1 bilionu. I díky tomu se letos na jaře americký státní dluh vyšplhal na 7,5 bilionu dolarů, tedy asi 53 procent amerického HDP. Na konci roku se pravděpodobně bude pohybovat okolo 63 procent HDP. Podle údajů rozpočtového výboru Kongresu by v roce 2020 měl americký federální dluh šplhat k 90 procentům HDP, Mezinárodní měnový fond má však jiná čísla a odhaduje jeho výši na zhruba sto procent hrubého domácího produktu. To ale bude teprve začátek. O dalších patnáct let později by se zadlužení americké federální vlády mělo pohupovat okolo 200 procent celé americké ekonomiky a dál křivka míří do stratosféry.

Tedy samozřejmě pokud se něco radikálně nezmění. Spojené státy jsou dnes v situaci, jakou zažily naposledy v průběhu druhé světové války, kdy se jejich dluh dostal na úroveň 100 procent HDP. V posledním půlstoletí však průměr osciloval pouze zhruba okolo čtyřicetiprocentní hranice.

Na atmosféře v zemi je to znát. Strach z budoucnosti stojí z velké části za probuzením hnutí Tea Party. V diskusních pořadech je dluh hlavním tématem a je označován jako rakovina, ohrožení státní bezpečnosti, katastrofa. Američané přihlížejí, jak kontrolu nad svým ekonomickým osudem ztrácejí menší země, především mentálně blízké Irsko. Zároveň vědí, že mají stále ještě čas změnit kurz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].