Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Mezi bakterií a galaxií

Zprávy o globálním oteplování někam zmizely. Přitom se v poslední době objevují zajímavé poznatky, například o vlivu vesmíru na klima.

Tento rok postihly území České republiky tři vlny povodní, jedno pořádné krupobití a pár dalších klimatických extrémů, které způsobily pojistné škody srovnatelné s velkou povodní roku 2002. Část škod přitom není způsobena klimatem, ale tím, že máme víc majetku, zejména automobilů, a že v tak malé zemi, jako je ta naše, jsou bezpečná místa již obsazena, takže se víc staví v říčních nivách, podhorských údolích či oblastech, jež mohou být postiženy sesuvy.

Při tom všem se však téměř nemluvilo o globálním oteplování. Najednou, během snad několika měsíců, se toto slovní spojení prakticky vytratilo ze žurnalistického slovníku. Z čistě mediálního pohledu je celá věc krajně znepokojivá. Jak to, že tak důležité téma – globální oteplování bylo skoro dvě desetiletí považováno za jednu z největších hrozeb lidstva – najednou kamsi zmizelo, dokonce v roce, kdy jsme klimatické změny pociťovali obzvlášť citelně?

Kdo anebo co rozhoduje o tom, zda se zrovna mluví o klimatu, nebo o ekonomice? Všimněte si, že obě témata se jakoby vylučují. Když se psalo o klimatických změnách, informace o ekonomických rizicích se ve zpravodajství neobjevovaly, a nyní, když jsou noviny plné ekonomické krize, prakticky neslyšíme o klimatu. Důvod je pravděpodobně dvojí – lidé potřebují, ba dokonce vyžadují jenom určitou dávku mediálního napětí, které v malém množství společnost spíš sjednocuje, ale v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].