Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Vnímáte jako problém, že každý třetí Čech mezi 15 a 34 lety vyzkoušel marihuanu?

JAN REJŽEK

publicista a kritik

Jako problém to rozhodně nevnímám, pokud je v otázce slovo „vyzkoušel“, a nikoli „pravidelně kouří“. Stejně tak si jistě nejméně každý třetí Čech (a Moravan a Slezan, o ženách nemluvě) ve zmíněném věkovém rozpětí vyzkoušel, jaké je to poprvé se pořádně opít. Dát si první cigáro. Nebo se pozvracet po požití bramborového salátu z nádražního bufetu. Vůbec si totiž nemyslím, že každý, kdo marihuanu jednou zkusil třeba ze zvědavosti, jí musel zároveň okamžitě podlehnout a stát se na ní závislý. Zajímavější by tedy podle mne byla statistika, kolika lidem tráva až tak zachutnala, že v ní jedou dál…

IVAN KLÍMA

spisovatel

Číslo, že někdo něco zkouší, o ničem nevypovídá. Marihuana je měkká droga a není návyková, a pokud ji někdo zkusí, nic se ještě neděje. Daleko strašnější číslo je, že dívky do patnácti let (u chlapců téhož věku je to jen o maličko lepší) jsou co do počtu druhé na světě mezi kuřáky „normálních“ cigaret, celkem pravidelně kouří jedna čtvrtina takto starých děvčat. Většinou kouří už od dvanácti let a alarmující je, že při návykovosti nikotinu už kuřáky zůstanou. Daleko smysluplnější mi připadá opravdu bez předsudků zkoumat, zda kouření tabáku (i když přináší státu miliardy) není horší a nebezpečnější než si občas vyzkoušet marihuanu.

KATEŘINA JACQUES

Strana zelených

Ne. To, že mladý člověk něco „vyzkouší“, z něj nedělá narkomana. Z odborných studií navíc vyplývá, že naprostá většina těchto „experimentátorů“ nepokračuje v pravidelném užívání ani nepřechází na tvrdší drogy. Problém vidím v tom, že jsou lidé kvůli marihuaně kriminalizováni. V žebříčku zdraví škodlivých látek „tráva“ žádné přední místo nezaujímá. Starost by nám měl dělat nárůst uživatelů tvrdých drog, především pervitinu. Rozhodně upřednostňuji prevenci před represí, a proto nepovažuji za dobrou zprávu tu, že zatímco závislých na tvrdých drogách přibývá, rozpočty na prevenci se snižují.

KAREL STRACHOTA

ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni

Ne, ve vyzkoušení marihuany problém nevidím. Ve veřejné diskusi se často uplatňuje působivý negativní vzorec mladý člověk=problém, mnozí ochotně přijímají paušalizující obrázek „huličů“, kteří směřují k tvrdým drogám, tudíž rostou pro kriminál a potřebují pádnou ruku. Přitom alkohol je společensky nebezpečnější a takové emoce nevyvolává. Při své práci potkávám spoustu studentů a klišé o „zkažené mládeži“ na ně rozhodně nepasuje: dělají spoustu zajímavých věcí, jsou citliví, inteligentní. Ovšem pro svět dospělých jako by často téměř neexistovali. Začne se o ně „starat“, až když si dají jointa.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2010 pod titulkem Anketa: Vnímáte jako problém, že každý třetí Čech mezi 15 a 34 lety vyzkoušel marihuanu?