Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak zabít bakterii

Jedna z nejdůležitějších zbraní moderní medicíny slábne: mnohá antibiotika přestávají účinkovat a nová nejsou na obzoru. Pokud se s těmito léky nezačne šetřit, stane se i banální operace životu nebezpečným podnikem.

Infekční klinika Fakultní nemocnice Na Bulovce je místem, kde se lze setkat s těmi nejnebezpečnějšími mikroorganismy. Nejvážnější případy tu leží na jednotce intenzivní péče; každý pacient v samostatné místnosti s prosklenými dveřmi ovládanými fotobuňkou, obklopen komplikovanými přístroji, mnozí s kyslíkovou maskou na obličeji a infuzemi zavedenými do žil, v bezvědomí. Jsou tu lidé se záněty mozku, zápaly plic, AIDS. Nejčastější příčinou jejich kritického stavu bývají bakteriální sepse, těžké záněty související s přítomností nebezpečných mikroorganismů v těle.

Zdejším lékařům komplikuje práci stále závažnější, celosvětový problém: skutečnost, že mnohá vyzkoušená a dosud spolehlivá antibiotika přestávají účinkovat, protože si proti nim bakterie vytvořily odolnost. „Jednotlivé kmeny se mění, ale nějaké ty rezistentní bakterie tu máme skoro pořád,“ říká před jednou z uzavřených kójí jednotky přednosta kliniky profesor Michal Holub.

Odolných mikroorganismů v Česku i na Západě přibývá, situace se během posledních dvaceti let zhoršuje. Příčinou je hlavně nešetrné zacházení s antibiotiky prakticky na celém světě. Není to jen vina nemocnic – zhruba 90 % antibiotik se předepisuje mimo ně, u praktických lékařů, v ambulantní péči. Často úplně zbytečně, třeba proti virovým onemocněním, při kterých tyto léky neúčinkují. Nemocnic se ovšem problém týká také a ty české mají v boji proti rezistentním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].