Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Těžký začátek nečekaného vítěze voleb

Důležitý kongres mají občanští demokraté za sebou, proměna strany je ale teprve na začátku. Zřejmě v této zemi není nikdo, kdo by věřil tomu, že se může nějaká strana změnit po jednom zasedání. Přesto je možná dobré si dnes připomenout, že vývoj ODS bude dlouhý, bolavý a s nejistým výsledkem.

Jen málokdo by dnes u občanských demokratů prohlásil, že není třeba něco změnit. Potíž ale nastane už ve chvíli, kdy se lidé začnou bavit o tom, co je třeba změnit a kdo by se měl změnit.

Mirek Topolánek ještě nedávno prohlašoval, že je nutné ve straně zlikvidovat „gubernátory“„kmotry“. To jsou lidé, kteří mají regionální buňky natolik pod kontrolou, že už nevykazují stranický život, ale mění se v nástroj k prosazování osobních zájmů. Topolánek odešel, gubernátoři zůstali, a co víc, dnes se chtějí dostat do vedení strany. Tento sloupek byl psán ještě před nedělním hlasováním, ale pokud byl zvolen za místopředsedu Jihočech Martin Kuba, tak vězte, že je to první gubernátor ve vedení ODS.

V jižních Čechách se dnes jen máloco odehraje bez rozhodnutí jeho či stranického kolegy Pavla Dlouhého. Když například českobudějovický primátor vyhodil z radnice jejich přítele, nekompromisně jej odvolali z vedení města. Stejně tak zatočili i s „neposlušnými“ lidmi ze Strakonic či Písku. Situaci v jižních Čechách bude zajímavé sledovat, bude to jakýsi inkubátor toho, kam se ODS posune.

Podobný vývoj se ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].