Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Dosáhli jsme hmatatelné, dosud nevídané úrovně globální ekonomické spolupráce. … Nový hospodářský systém bude bezpečnější než ten, který před rokem selhal,“
Barack Obama po skončení summitu G 20 v Pittsburghu

Nová finanční architektura
Nová pravidla pro globální ekonomiku nastavil koncem minulého týdne summit G 20 v Pittsburghu. Šéfové vlád se shodli na potřebě větší regulace finančního světa – banky budou muset držet větší rezervy, dojde také k regulaci složitých finančních derivátů. Samotné státy přislíbily, že se pokusí odstranit nerovnováhy ve svých ekonomických modelech; příslib je to sice nevymahatelný, ale počítá s tím, že si státy budou navzájem v odborných zprávách hodnotit své hospodářské politiky. Konkrétní podobu regulací budou odborníci připravovat do konce roku 2010, celkovým smyslem opatření by podle závěrečného komuniké mělo být „ukončení éry nezodpovědnosti“. Čtěte také glosu na str. 14.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co s Afghánistánem?

Ve Washingtonu se prohluboval spor o budoucí osud mise v Afghánistánu, když deník The Washington Post nečekaně zveřejnil kompletní a pochmurné hodnocení situace hlavního velitele jednotek v zemi, generála McChrystala. Spor vystoupal do nejvyšších pater americké vlády, ministryně zahraničí Clintonová si přeje posílení vojsk, zatímco viceprezident

Joe Biden

radí omezení mise a stažení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Obama v OSN

Americký prezident

Barack Obama

prosadil v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která by mohla posílit kontrolu jaderných programů a postavení mezinárodní agentury IAEA. Hlasovala pro ni Čína i Rusko. Kromě tohoto úspěchu však žádný významný průlom v celosvětové agendě nenastal. Hlavním tématem měl být boj s globálním oteplováním a příprava dohody o snížení emisí před prosincovou konferencí v Kodani, nic konkrétního se však nevyřešilo. Pozornost vzbudila jen slova čínského prezidenta, že Čína musí redukovat emise. EU neoficiálně mluví o tom, že „problémem je především postoj USA“, kde se nedaří prosadit významnější zákony v oblasti boje proti klimatickým změnám.

Sankce proti Íránu
Írán informoval mezinárodní společenství o existenci druhého, dosud utajeného závodu na obohacování jaderného paliva. Teherán tak učinil týden před zahájením prvního kola jednání o svém jaderném programu se skupinou 5 + 1. Rusko mezitím změnilo názor na možnost zavedení sankcí proti Íránu. Moskva sankce odmítala s tím, že íránský jaderný program je mírový. Během zasedání OSN v New Yorku však ruský prezident Medveděv oznámil, že „sankce jsou sice málokdy účinné, někdy je však jejich zavedení přece jenom nutné“.
Více v textu na str. 24 a v eseji na str. 63.

Setkání Obama, Abbás, Netanjahu
V New Yorku se sešli americký prezident Barack Obama, palestinský prezident Mahmúd Abbás a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Německý týdeník Die Zeit například označil schůzku za historickou, zároveň ale dodal, že neměla valný výsledek. Politici se v této sestavě setkali poprvé po půlroční neúspěšné snaze summit zorganizovat, což svědčí o jisté vůli k obnovení mírových rozhovorů. K žádným konkrétním dohodám však zatím nedošlo. Zásadní otázkou nadále zůstává zmrazení výstavby izraelských osad na Západním břehu, které palestinská strana považuje za podmínku pro zahájení mírových jednání. Dosud se v tomto duchu vyjadřoval i americký prezident, na newyorské schůzce nicméně prohlásil, že už není čas na kladení podmínek a rozhovory se musí rychle pohnout dopředu.

Německý prezident podepsal Lisabon
Prezident Horst Köhler v pátek podepsal Lisabonskou smlouvu. Učinil tak poté, co německý parlament koncem srpna vyhověl požadavkům Ústavního soudu a schválil zákon, který budoucí změny Lisabonské smlouvy podmínil právě souhlasem německých poslanců.

První pirátská vražda
Somálští piráti v přístavu v Mogadišo zastřelili syrského lodního kapitána. Jedná se o první vraždu zahraničního zajatce, kterou tamní piráti spáchali. Syrský kapitán prý odmítl poslechnout příkaz, aby svou loď kormidloval na volné moře.

Vakcína proti AIDS
V Thajsku po dlouholetém výzkumu a po testech na dobrovolnících vědci ohlásili, že vyvinuli vakcínu, která zhruba o třetinu snižuje pravděpodobnost nákazy virem HIV. Je to po mnoha letech první signál, že boj se smrtelnou nemocí by přece jen mohl být v budoucnu vítězný.

Bagrem proti uprchlíkům
Francouzská policie zlikvidovala tábor osmi stovek běženců nedaleko města Calais na severu země. Uprchlíci původem z Afghánistánu zde čekali na příležitost dostat se přes kanál La Manche do Británie. Tábor obklíčily policejní jednotky a během dne ho srovnaly se zemí. Důvodem byla podle francouzského ministra pro migraci Erika Bessona narůstající kriminalita v okolí tábora. Utečenci teď musí zažádat o azyl, jinak budou z Francie vyhoštěni.

Zlatý poklad
Velký rozruch způsobil ve Velké Británii nález zlatého pokladu zřejmě ze 7. století, vůbec největší z tzv. anglosaské éry. Amatérský hledač pokladů našel na poli těsně pod povrchem na pět kilo zlatých předmětů. Nález může podle expertů vrhnout nový pohled na dějiny staré Anglie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2009 pod titulkem Deset světových zpráv, které by vás neměly minout