Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Nejistá sázka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Chomutovská primátorka „proslavená“ zásahem proti neplatičům míří do vysoké politiky

Pro zdejší občanskou pravici je to dvojsečná výzva. Kandidátky do podzimních voleb budou hotové až koncem června, ale už teď je jasné, že jednu z čelních příček ústeckého seznamu favoritů ODS obsadí chomutovská primátorka Ivana Řápková. A na severu si právě teď lámou hlavu, zda se jim vyplatí vsadit na její popularitu, vykvetlou na tvrdém postupu proti problematickým chomutovským Romům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na to zapomeňte

Jako by ODS čekala přesně na tuto političku. Když spolustraníci mluví o Ivaně Řápkové, nešetří superlativy. Chomutovská primátorka je prý rázná a silná, umí se prosadit, vyzná se, má praxi z komunální politiky, je velmi vzdělaná (má dvě vysoké školy) a pracovitá. A ke všemu je to ještě pohledná žena, což v záplavě mužských obličejů není nikdy na škodu. A právě proto je v Ústeckém kraji horkou favoritkou na přední místa na kandidátce.

Jenže toto všechno měla dvaačtyřicetiletá ekonomka už před třemi lety při svém prvním pokusu dostat se do vysoké politiky. Tehdy neuspěla – soutěž o senátní křeslo, která bývá považována za test popularity, prohrála s nezávislým kandidátem, lékařem Petrem Skálou. A nebývá zvykem, aby se neúspěšní uchazeči o horní komoru automaticky stali favority pro volby do komory dolní. Vzdělaných a pohledných žen, které žádný postup po stranickém žebříčku nezažívají, je koneckonců v ODS celá řada.

Ze změti kvalit tudíž krystalizuje jeden aktuální a velmi konkrétní důvod. Chomutovská primátorka si získala slávu zásahem proti chomutovským „neplatičům nájmu“ (což jsou z drtivé většiny nezaměstnaní Romové), jimž začala zabavovat sociální dávky. A ODS si od její nepřehlédnutelné popularity slibuje větší zisk ve volbách. „Byla by velká chyba nemít ji na kandidátce,“ říká šéfka děčínské ODS Ivana Stárková.„Přitáhne spoustu hlasů. Lidé, kteří by jinak volit nešli, si řeknou: my tady pracujem, platíme daně a lidi na sociální dávkách neplatí dluhy. To by nám mohlo pomoci.“

Jenže postup primátorky Řápkové v případě exekucí sociálních dávek má i silné kritiky. Ochránce lidských práv Otakar Motejl, neziskové organizace, ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb i bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odebírání podstatné části peněz lidem, kteří jsou na dně, odmítají a debatuje se o tom, zda nejde o porušení zákona. Výhrady vzbuzuje i primátorčina smířlivost k pochodům neonacistů nebo návrh, aby město „nepřizpůsobivým“ občanům zakazovalo pobyt v katastru.

A nejde jen o hru na strunu averze vůči Romům. Chomutovskou političku obestírají i podezřelé obchody: primátorka například pronajala areál v okolí vzácného Kamencového jezera za pro město velmi nevýhodných podmínek firmě stranického kolegy. Navíc neexistuje průzkum či studie, které by dokazovaly, že popularita Řápkové šla skutečně nahoru a že by to mohlo mít efekt ve volbách.

Na všechny tyto námitky dnes většina občanských demokratů krčí rameny. „Ombudsman není nadstranická autorita,“ říká Ivana Stárková. „Zapomeňte na výroky politických elit, ona je kontroverzní jen z pohledu ministra Kocába,“ kroutí hlavou europoslanec a místopředseda chomutovské organizace Miroslav Ouzký. „Ale v regionu, natož ve svém městě, to je jinak. Běžte se zeptat do Chomutova.“ U korupčních kauz sice existuje podezření, ale nebylo nic dokázáno a radnice spíše slovy ústeckého kolegy Radka Vonky „nezvládla komunikaci“.

Nasazení Ivany Řápkové vidí jako výhodné i experti – právě na Ústecku, v kraji s velmi nízkým počtem vysokoškoláků a velkou nezaměstnaností, by měla nesmlouvavost vůči potížím zdejších Romů na voliče fungovat (tak jako zafungovala v případě bývalého starosty Vsetína a dnes už bývalého šéfa lidovců Jiřího Čunka či starostky ostravského obvodu Mariánské Hory Liany Janáčkové). „Nese s sebou téma, které řadu voličů na Ústecku trápí, a její kroky velká většina lidí v kraji schvaluje,“ říká analytik Centra pro výzkum veřejného mínění Daniel Kunštát. Nad dlouhodobým efektem, který by angažmá Řápkové mohlo pro ODS mít, se ovšem experti úplně neshodnou. Zatímco Kunštát či brněnský politolog Stanislav Balík si nemyslí, že by mohl vzestup chomutovské političky ODS uškodit třeba u středových voličů, sociolog Ivan Gabal, autor studie o sociálně vyloučených lokalitách, si myslí opak. Nasazení Řápkové přirovnává k dopingu na Tour de France – možná jezdec vyhraje, ale pravděpodobně jen jednou. „Demokratická strana by neměla připustit, aby získávala hlasy prosazováním rasistické politiky,“ prohlásil v této souvislosti Gabal.

Spíše to uškodí
Kdo je blíž pravdě, je zatím těžko soudit. Fakt je, že podpora Řápkové na severu není tak monolitní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mezi tamními občanskými demokraty nejsou exekuce dávek ani pronájem Kamencového jezera přijímány bez výhrad.

Exekuce se nelíbí mosteckému poslanci Oldřichu Vojířovi,Jaroslavu Kuberovi, který šéfuje teplické radnici a sedí i v Senátu, či Kuberově kolegovi z horní komory a šéfovi organizace ODS v Ústí nad Labem Pavlu Sušickému.„Myšlenka správná, provedení zbytečně a nadmíru drastické,“ říká Vojíř. „Platit se má, o tom nikdo nepochybuje. Ale jaký efekt bude mít, když seberu výraznou část příjmů sociálně slabé rodině?“ Angažmá Řápkové podle něj může ODS spíš uškodit než naopak. Lidé, které primátorka oslovuje, nechodí k volbám, a naopak mladé a vzdělanější voliče mohou „kandidáti na hraně solidnosti“ odradit. „Udělala některé kroky, které nám úplně neprospěly – pronájem jezera zastupiteli za ODS třeba,“ říká další reprezentant kraje ve sněmovně Vladimír Šoltys.„Dokonce kvůli tomu vzniklo občanské sdružení proti radnici.“

Jenže tyto kritické hlasy by neměly cestu Ivany Řápkové vzhůru ohrozit. Zůstávají jen u slov, proti jejímu angažmá na kandidátce se nikdo vystoupit nechystá. Takže budou podporovat někoho, o kom si myslí, že ODS poškozuje? „Budeme respektovat rozhodnutí většiny,“ zní odpověď.

Konečné slovo nicméně bude mít vedení ODS či spíše jeho vrcholné těleso – výkonná rada. Ani odsud se zatím neozval hlas proti. Dva z místopředsedů – Ivan Langer a Petr Gandalovič – Řápkovou v minulosti podpořili. „Je výrazná a vystupuje razantně, v Ústeckém kraji může být přínosem, mohlo by to voliče oslovit,“ doplňuje obraz člen výkonné rady Walter Bartoš. Další členové rady zatím nechtějí ústeckou kandidátku coby nerozhodnutou komentovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].