Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak vyléčit svět

Stojíme na konci jedné éry a na počátku nové, energeticko-klimatické. Ta je podle Thomase Friedmana opravdu zcela novou epochou lidstva – tak novou, že v jeho knize ukončila běžné počítání let od narození Krista. Na stránkách knihy Horký, plochý a přelidněný se ocitáme v prvních letech energeticko-klimatického letopočtu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

V Americe se objevil nový druh jestřábů. Jsou zeleně zbarvení a do země se dostali z Iráku. Nedávno si jich všiml Thomas Friedman, zahraničněpolitický komentátor deníku The New York Times, a připsal o nich jednu kapitolu do své nové knihy s názvem Horký, plochý a přelidněný (Hot, Flat, and Crowded).

Titul vyšel před prezidentskými volbami vloni v září a během podzimu trůnil několik týdnů v čele amerických žebříčků bestsellerů. Název knihy je narážkou na předchozí Friedmanovu veleúspěšnou knihu Svět je plochý (The World is Flat), které se po celém světě prodaly čtyři miliony výtisků, byla přeložena do 35 jazyků včetně češtiny a stala se jakousi biblí příznivců globalizace – výkonných manažerů, investorů, obchodníků a dalších úspěšných lidí od Brazílie až po Vietnam.

Tentokrát přichází notorický optimista a specialista na politiku Blízkého východu T. Friedman s trochu nečekaným tématem. Jeho nová kniha je návodem, jak zachránit Ameriku, a náš pohodlný, západní životní styl vůbec, tváří v tvář energetické a ekologické krizi, jež podle něj hrozí zničit kapitalismus.

Trojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Thomas Friedman je bezpochyby jedním z nejvlivnějších amerických komentátorů. Kromě svých pravidelných dvou sloupků týdně v The New York Times objíždí zemi a vystupuje na seminářích, univerzitách i v televizních diskusních pořadech. Je velkým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].