Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Sen o monopolárním světě

Russia Today. Okay, zarýmoval jsem s úlevou – prostě ruská televize pro zahraniční diváky. Ať si vysílá. Ostatně, používá stejné metody manipulace jako doma v Rusku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jurij Andruchovyč - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Jurij Andruchovyč - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

Jurij Andruchovyč

je spisovatel. Žije na Ukrajině v Ivano-Frankivsku. U nás je znám jako autor románu Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha (2006) a je také spoluautorem knihy esejů Moje Evropa (s Andrzejem Stasiukem).

Několik dnů před Vánoci jsem ospale přepínal televizní kanály a narazil jsem na předvánoční reportáž z New Yorku: vyzdobené stromečky, rozsvícené ulice a blyštivé výklady – znáte to. Novináři udělali něco jako spontánní anketu na téma budoucnost Ameriky a zbytku světa. Většina chodců odpověděla tak, jak se na ně sluší: doufají, že bude lépe. Několik jich zmínilo krizi, někteří Obamu a ke konci se objevila mladá novinářka s tvářičkou pověstné „slovanské krásy“ a téměř dokonalou angličtinou (alespoň podle mého skromného jazykového cítění) přednesla závěrečný komentář. Vztahoval se k něčemu, o čem v reportáži vůbec nebyla řeč. Američané prý začínají chápat, že jejich země se v blízké budoucnosti bude muset zříci své vedoucí role ve světě. Pomalu ji vytlačují silní a dynamičtí nováčci jako Čína, Indie či Brazílie. A také Rusko, rychle vzkvétající, se tohoto procesu účastní.

Drzost této manipulace upoutala mou pozornost a přinutila mě podívat se na logo televize – RT. Ani jsem nemusel dlouho přemýšlet: Russia Today. Okay, zarýmoval jsem s úlevou – prostě ruská televize pro zahraniční diváky. Ať si vysílá.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].