Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Oni se nám smějí

Pokud je intuice editorů Lidových novin správná, pak jednou z nejdůležitějších zpráv minulého týdne z pohledu Čechů bylo to, že Francouzi se baví „na náš účet“.

Pokud je intuice editorů Lidových novin správná, pak jednou z nejdůležitějších zpráv minulého týdne z pohledu Čechů bylo to, že Francouzi se baví „na náš účet“. V pondělí 15. prosince měl totiž zmíněný deník potřebu ve svém hlavním článku s titulkem „Francouzi se baví. Na český účet“ informovat čtenáře, že ve francouzském satirickém televizním pořadu Gumáci ironizují Klause a české předsednictví EU. V zemi, která si zakládá na svém smyslu pro humor, je to pozoruhodná ostražitost a ukřivděnost.

Není to vyzkoušené

Mezi Čechy se odedávna traduje, že stejně jako existuje britský nebo židovský humor, tak existuje i humor český. Svým laděním černý, cynický, trochu sebeironický. Poslední dobou je ale důvod k pochybám, jestli nejde o pouhý mýtus. Tato otázka se nabízí nejen při četbě zmíněného úvodníku Lidových novin, ale i s ohledem na hlavní tuzemské zábavní médium – televizi. Na žádném českém kanálu v současné době totiž nevzniká satirický pořad, v němž by se člověk oním černým, cynickým, sebeironickým humorem mohl pokochat. Je to náhoda? Zřejmě nikoliv.

Internet nabízí alternativu televize, fenomén České sody by na něm ale zřejmě nevznikl.Zvláštní pozornost v tomto směru zasluhuje Česká televize také proto, že v uplynulých týdnech vyšla na DVD reedice České sody. S odstupem deseti patnácti let se divák jen diví, jak nespoutaný humor na ČT tehdy vznikal. K…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].