Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Pohodlný zločin na síti na síti

Jak se v počítačovém světě z kratochvíle nadaných volnomyšlenkářů stal mamutí mafiánský byznys, špionážní nástroj totalitních režimů a technika k vedení politických válek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Když Benny vyrazil jedno chladné listopadové ráno roku 2005 do práce, čekali na něj dole před domem dva policisté v civilu. Zkoprnělému brněnskému programátorovi chvíli trvalo, než pochopil, co se děje. Netušil, že má už několik týdnů v patách soukromého detektiva. Netušil ani to, že daleko za oceánem experti společnosti Microsoft pečlivě analyzují programy i odborné články, které v minulosti napsal, a svá podezření předávají české hospodářské kriminálce.

Teď Benny četl povolení k domovní prohlídce a nestačil se divit. Nad tímto zločinem by museli zblednout závistí Mrázek,KrejčířPitr dohromady. „Podezřelý ze spáchání škody ve výši 25 miliard dolarů,“ stálo tam černé na bílém.

Prozraďme rovnou, že účet rovnající se polovině českého státního rozpočtu Marek Střihavka – mezi přáteli a na internetu známý jako Benny – nakonec platit nemusel. Když dnes v brněnské restauraci vzpomíná, jak tenkrát policisté prohledávali každý kout jeho bytu a zabavovali všechno od počítačů přes cédéčka až po kartu do fotoaparátu, rozhodně byste ho netipovali na kriminálníka. Přišel poobědvat se skupinkou kolegů z antivirového oddělení brněnské firmy Zoner, kterým šéfuje. Zaměstnavatel si jej pro toto místo kdysi osobně vyhlédl kvůli jeho schopnostem a pod Bennyho rukama vznikl antivirový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].