Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Lékařská komora přijala protikorupční balíček, který má nastavit jasná pravidla pro spolupráci lékařů s farmaceutickými firmami.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Respekt

Lékařská komora proti korupci

Lékařská komora přijala protikorupční balíček, který má nastavit jasná pravidla pro spolupráci lékařů s farmaceutickými firmami. Podle nich by už například nemělo být možné, aby se lékaři nechali firmami zvát na kongresy do exotických letovisek, které mají podobu dobře placené přímořské dovolené. Lékaři teď bude hrozit vyloučení z komory, a tedy konec jeho praxe.

Za krok správným směrem označilo vyhlášení nových zásad ministerstvo zdravotnictví a ocenila ho i Transparency International. Po letech bagatelizace neprůhledných vazeb mezi farmaceutickými firmami, lobbisty a lékaři se jejich profesní komora konečně rozhodla nezavírat nad problémem oči a věc řešit.

Despekt

Kuchtová na tenkém ledě

Idolu levicového křídla Strany zelených a neúspěšné kandidátce na předsedkyni partaje Daně Kuchtové se povedl nebývalý ideologický obrat. Má se stát poradkyní kontroverzního starosty Prahy 5 za pravicovou ODS Milana Jančíka.

Pozoruhodné na rozhodnutí Kuchtové není jenom politické zaměření starosty, ale i jeho minulost. Nikdy sice nebyl obviněn, ale policie ho několikrát vyšetřovala kvůli neprůhledným obchodům s pozemky a domy v této městské části. Starostou se znovu stal proti vůli voličů, kteří mu dali jako lídrovi kandidátky nejméně preferenčních hlasů. Nad angažmá Kuchtové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].