Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ručně malovaná fotografie

Richard Powers za své knihy získal nejméně dvacet literárních cen, včetně americké National Book Award roku 2006. Oceňuje je americká kritika a překládají se do mnoha jazyků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Richard Powers za své knihy získal nejméně dvacet literárních cen, včetně americké National Book Award roku 2006. Oceňuje je americká kritika a překládají se do mnoha jazyků. Dvaapadesátiletý autor patří mezi jedničky na světovém knižním trhu. Jeho poslední román Stopy paměti obdivovatelé srovnávají s Joycem a Proustem i s tajemnou klasickou pohádkou Čaroděj ze země Oz. Kultivovaný čtenář otvírá knihu s velkým očekáváním. Je Powers opravdu novým Joycem?

Vyvolávač ozvěn

V ploché krajině amerického Středozápadu jsou zajímaví snad jen jeřábi, kteří tudy každoročně táhnou v hejnech. V roce 2002 se tam z nejasných důvodů vybourá v autě Mark Schluter, mladík bez životních cílů a hlubších zájmů. Jeho sestra Karin není o mnoho průraznější, ale domohla se slušné práce, bytu a přítele. Přijede za bratrem do nemocnice a stará se o něj. Mark se zotaví, ale po úraze trpí vzácnou mozkovou poruchou: poznává každého, kromě své nejbližší bytosti, sestry Karin. Je přesvědčen, že místo ní se o něj stará nastrčená dvojnice, kterou vyslali teroristé nebo mimozemšťané.

Karin kvůli němu ztratí pracně budovanou existenci. Smyslem jejího života se stane bratr, který ji ale nepoznává. Do děje vstupuje další postava, doktor Weber. Na rozdíl od sourozenců Schluterových nemá sám se sebou problém: je úspěšný, má milovanou ženu, píše knihy o vnímání světa a jeho poruchách. Ale tváří v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].