Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lekce Kundera

Týden od zveřejnění našeho textu o minulosti světoznámého spisovatele Milana Kundery přinesl nekončící řadu komentářů, odsudků, doplňujících detailů i nových interpretací, jak se události na koleji Kolonka v březnu roku 1950 mohly odehrát.

Týden od zveřejnění našeho textu o minulosti světoznámého spisovatele Milana Kundery přinesl nekončící řadu komentářů, odsudků, doplňujících detailů i nových interpretací, jak se události na koleji Kolonka v březnu roku 1950 mohly odehrát. Bohužel velká část z nich vznikla především proto, aby se pokusila zachránit čest české kulturní modly. Šance poznat skrze její osud krutost a zádrhele naší stále nezpracované minulosti se tak mění v úplně jiné téma. Ve spor o to, zda je vůbec možné tuhle minulost nahlédnout.

Dotaz mlčícímu

Připomeňme ve stručnosti, co způsobilo celý poprask. I když to z novinových debat vypadá, že došlo k lynči bezbranného a nevinného muže, věc sama o sobě není vůbec tak dramatická. V rámci článku mladého badatele Adama Hradilka o zapomenutém hrdinovi z 50. let publikoval Respekt dokument ukazující, že strůjcem jeho zatčení a věznění byl tehdy zcela neznámý student Milan Kundera.

Ten dávný příběh se ničím nevymyká ze stovek podobných. Mladý přesvědčený komunista se dozvěděl, že na studentské koleji si schoval věci možný agent západní rozvědky, oznámil to na policii a ta podezřelého zatkla. Nic z toho se nevymyká reáliím roku 1950, nic nevyvolává pochybnosti. Kdyby v policejním zápisu o oznamovateli nestálo jméno dnes světoznámého spisovatele, ale běžného penzisty, nikdo by o publikaci takového dokumentu nemluvil jako o něčem sporném. Jenže by se o něm taky nemluvilo vůbec. Právě slavné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].