Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měli by mít volební právo už šestnáctiletí, jak navrhuje Džamila Stehlíková?

Pokud by se měla snižovat věková hranice tohoto aktu, šestnáctiletí by se cítili být součástí světa dospělých velmi brzy a bezstarostné dětství by bylo hrozně krátké. Naopak bych se nebránila zvýšení této věkové hranice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: EMMA PECHÁČKOVÁ - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: EMMA PECHÁČKOVÁ - Autor: Archiv • Autor: Respekt

EMMA PECHÁČKOVÁ

studentka

Většinu studentů v tomhle věku ovlivňují hlavně názory jejich rodičů. Vlastní názor na politickou situaci si podle mě začnou vytvářet až mnohem později. Šestnáctiletý nemá moc jasno sám v sobě, natož v tom, na koho by se spolehl v politice. Jít k prvním volbám je pro každého iniciačním obřadem. Pokud by se měla snižovat věková hranice tohoto aktu, šestnáctiletí by se cítili být součástí světa dospělých velmi brzy a bezstarostné dětství by bylo hrozně krátké. Naopak bych se nebránila zvýšení této věkové hranice.

JAN KUBÁČEK

politolog

Nápad na snížení věkového limitu pro získání aktivního volebního práva na 16 let je úvahou dlouhodobě správnou. Nejenže do budoucna může poskytnout příležitost k intenzivnějšímu zapojení mladých lidí do ovlivňování věcí veřejných, ale zejména má šanci napomoci udržení generační rovnováhy. Masivně stárneme a tím „stárne“ i náš pohled na svět a naše požadavky. Tato změna by mohla tento trend přinejmenším přibrzdit. Byla by ale nejsmysluplnější nejprve na komunální úrovni. Teprve poté bych o ní uvažoval na úrovni krajské a celostátní.

MICHAL ČERMÁK

právník

Nikoliv. Ať se na snahu ministryně dívám z jakéhokoliv úhlu pohledu, vidím předpoklad, že mladiství voliči budou volit především zelené. Věk potřebný pro výkon aktivního volebního práva upravuje čl. 18 odst. 3 Ústavy České republiky, k podpoře návrhu ministryně Stehlíkové by zelení museli získat hlasy třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů. Za situace, kdy není přijat antidiskriminační zákon, ačkoliv se zelení pro přehlasování prezidentova veta shánějí podporu, je debata o návrhu snížení věkové hranice volebního práva zbytečná.

MAREK BENDA

poslanec

Mně osobně by se to líbilo a navrhoval jsem to už před rokem v ústavně-právním výboru. Ale zdaleka netvrdím, že je to názor ODS. Pokud ale po mladých chceme, aby byli odpovědní za svůj život – částečně přece nesou i trestněprávní odpovědnost za svoje činy –, tak proč by neměli mít právo volit a nést odpovědnost za společnost jako celek? Důležité také je, že s tím, jak se stále posouvá věk dožití a ubývá dětí a mladých lidí, budou mít brzy rozhodující slovo důchodci, což není úplně dobře. Dát šestnáctiletým právo volit by pomohlo dodržet základní generační proporce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2008 pod titulkem Anketa: Měli by mít volební právo už šestnáctiletí, jak navrhuje Džamila Stehlíková?