Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Černobílá hrůza z neznámého

Film, který naplnil k prasknutí festivalová představení letošní sezony, teď obráží česká artkina, bez reklamy a bez mediálních ohlasů. Stojí za vidění každému, kdo si potrpí na dekadentní umění anebo prostě na příjemné mrazení s filozofickým podtextem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pojďte, budeme se krásně bát. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt
Fotografie: Pojďte, budeme se krásně bát. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt

Nechce se vám do multiplexu na Mamma Mia!? Máte hrůzu z pavouků, krve, strašidel, utopenců, duchů či vlastní minulosti? Černé představy jsou děsivé, když nám straší v hlavě, ale na plátnech kin a v animované formě mají punc černého humoru. Tak jako v povídkovém snímku Strachy(y) ze tmy – originální ukázce současné evropské animace.

Film, který naplnil k prasknutí festivalová představení letošní sezony, teď obráží česká artkina, bez reklamy a bez mediálních ohlasů. Stojí za vidění každému, kdo si potrpí na dekadentní umění anebo prostě na příjemné mrazení s filozofickým podtextem. Zvlášť v době, kdy se zajímavé filmy v tuzemských kinech dají spočítat na prstech.

Reklamní grafika jako umění

Strach(y) ze tmy jsou sledem strašidelných epizod, které producent svěřil osvědčeným špičkám komiksu a grafického reklamního designu. Blutch,Marie Caillou,Lorenzo Mattotti či Richard McGuire jsou umělci, jejichž mezinárodně laděná tvorba se pohybuje od japonské reklamní kampaně na nescafé až k tajuplným obrazům v prestižních italských galeriích. To je na filmu podstatné: s čestnou výjimkou Tima Burtona a několika dalších se v džungli filmového byznysu nenajde seriózní animátor, který by něco zajímavého říkal a dokázal tím vzbudit zájem širšího publika. Což není žádná novinka, animace je už od časů Mickey Mouse…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].