Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zvuky zatopeného Londýna

V rámci hudebního festivalu Sperm se v Česku předvede progresivní britský styl dubstep.

V rámci hudebního festivalu Sperm se v Česku předvede progresivní britský styl dubstep.

Jamajský producent King Tubby na konci 60. let netušil, že zrovna zásadně zasáhl do dějin popu. Jím objevená rentgenová hudba, jak se někdy stylu dub říká, zdůraznila rytmickou složku skladby na úkor melodie a nepřímo tak stála u zrodu hip hopu a celé taneční hudby. Odkaz hudebních vizionářů z Jamajky je živý i o čtyři dekády později. Jeho zatím poslední mutace se zrodila na přelomu tisíciletí v jiholondýnské čtvrti Croydon a v pár kilometrů vzdáleném Brixtonu. Módní zvuk navazující na dub, reggae i na klubovou horečku 90. let dostal jméno dubstep.

Scéna, jejíž zástupci se v počátcích počítali na prstech jedné ruky, se nyní z čistě undergroundového fenoménu pomalu rozrůstá i mimo hranice Británie. V Česku se už někteří dubstepoví DJové představili (Kode9, Mala, Vex‘d), další příspěvek k poznávání tohoto nejprogresivnějšího směru současné klubové scény poskytne sobotní koncert v pražském Abatonu, kterým se uzavře týdenní hudební přehlídka Sperm.

Konec světa už nastal

Dubstepový žánr pomáhal výrazně definovat label Tempa a právě jeho zástupci DJ Youngsta a N-Tone vystoupí v Abatonu. Zásadním počinem labelu je série Dubstep Allstars, která mapuje evoluci tohoto specifického zvuku: je postaven na pomalých valivých breakbeatech, mohutné sub-basové lince, ozvěně či efektech reverb a delay. Zatím vyšly čtyři díly série a dva z nich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].