Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vítejte do třetího milénia

Když se letos spekulovalo o možných kandidátech na Nobelovu cenu za literaturu, často padalo jméno Paula Austera.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Když se letos spekulovalo o možných kandidátech na Nobelovu cenu za literaturu, často padalo jméno Paula Austera. Jednoho z nejvýznamnějších současných amerických romanopisců, jehož všechna zásadní díla jsou zasazena do New Yorku. Autor již léta žije v Brooklynu, na němž si cení především směsice kultur a jazyků, tedy velice různorodého a tolerantního prostředí.

Ne náhodou byl 27. únor v této čtvrti oficiálně prohlášen za Den Paula Austera s tím, že právě on nejlépe ztělesňuje brooklynského ducha a brooklynské postoje. A ne náhodou se zde odehrává děj Austerova nového románu s příznačným názvem Brooklynské panoptikum. Tento portrét nedávné Ameriky a kroniku dysfunkční rodiny v jednom ohraničuje rok 2000 a závěrečná narážka na 11. září.

Hudba náhody

Paul Benjamin Auster se narodil roku 1947 v Newarku v židovské polské rodině patřící ke střední třídě. Po dokončení studia na Columbijské univerzitě strávil čtyři roky v Paříži, kde si vydělával překládáním francouzské literatury do angličtiny. Po návratu do USA začal publikovat vlastní básně, eseje a romány. Status kultovního spisovatele mu na konci 80. let zajistila Newyorská trilogie, série postmoderních detektivních příběhů, a byť by se na první pohled zdálo, že s jejich postavami zmítajícími se v úzkostech nemá nynější konvenčněji napsaný a životu přitakávající titul mnoho společného,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].