Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Hudební novinky

Autor fotografie: EGP • Autor: Respekt
Autor fotografie: EGP • Autor: Respekt

Tunng: Good Arrows

FULL TIME HOBBY / STARCASTIC
Dílo nedospělých géniů, napsali v New Musical Express o albu londýnské šestice, která na hromadě cimbálů, kytar, mořských mušlí a počítačů hraje cosi folkově prostého, ambientně barevného a jazzmansky živého. Naživo jsou prý velkolepí, teď se podařilo přenést všechen poetický cirkus do nahrávky.

Valgeir Sigurdsson:

EQUILIBRIUM, BEDROOM

COMMUNITY / STARCASTIC

Nenápadný Islanďan stojí jako producent za nahrávkami Björk. V písních jeho sólového debutu se umně slévají různé proudy dneška: elektronické mikrozvuky, akustický zvuk smyčců a orchestru i svébytný písničkář Bonnie Prince Billy.

Ben Harper & The Innocent Criminals

LIFELINE, VIRGIN / EMI

Jestli mají Afroameričané nějakého Springsteena, jestli dnes někdo hraje jako Stouni v éře alba Beggars Banquet, pak je to suverénní, klidný Ben Harper.

Talib Kweli: Ear Drum

WARNER BROTHERS

Newyorský raper a producent patřil dřív k undergroundu hiphopové scény. Jeho novinka ale přichází už v době, kdy od něj leccos přejal mainstream, včetně hudby pro reklamy: v tomhle směru je dnešní doba rychlá. „Ušní bubínek“ je směsí beatu, rhythm’n’blues a jazzu, hostují spřátelení rappeři a Norah Jones.

Nico: The Frozen Borderline 1968–1970

RHINO / WARNER MUSIC

Zpěvačka Velvetů po jejich „banánovém“ debutu pokračovala sólově. Dvě alba v produkci Johna Calea (The Marble Index,Desertshore), 17 neznámých nahrávek a rozsáhlou brožuru s fotkami a studiemi nabízí nová remasterovaná kolekce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].