Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

V Česku řádila tak silná tropická vedra, že v Praze praskly tramvajové koleje. Vláda prodloužila těžbu uranu v dole Rožná na Žďársku. V České televizi proběhl den otevřených dveří. Odborníci protestují proti reklamě na fernet, kde Sagvan Tofi říká, že alkohol je nejlepším lékem na špatný den.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 22/2007. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 22/2007. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V Česku řádila tak silná tropická vedra, že v Praze praskly tramvajové koleje. Vláda prodloužila těžbu uranu v dole Rožná na Žďársku. V České televizi proběhl den otevřených dveří. Odborníci protestují proti reklamě na fernet, kde Sagvan Tofi říká, že alkohol je nejlepším lékem na špatný den. Abstraktní kompozice od Františka Kupky byla v Praze prodána v aukci za 13,4 milionu korun, čímž padl aukční rekord. Kvůli týrání osmiletého Ondřeje chce ministryně školství Dana Kuchtová zpřísnit domácí výuku. Kauza vsetínského podnikatele Romana Vaškůje, který je podezřelý, že se v polovině devadesátých let dopustil podvodů s lehkými topnými oleji, konečně dorazila před soud. Z bytu nevycházel žádný zápach, možná i díky nedaleké školní jídelně, napsal server iDNES o nalezení dvanáct let mrtvého muže v Novém Jičíně. Stoupenci bosse Milana Jančíka, který řídí radnici Prahy 5, ovládli tuto pražskou organizaci, když se na protest proti jeho praktikám zúčastnilo volebního sněmu jen 291 členů strany z 550. Vratné lahve od Jana a Zdeňka Svěrákových jsou finančně nejúspěšnějším filmem v historii Česka a zhlédl je už miliontý divák. Přerovská radnice podala správní žalobu na Olomoucký kraj, protože se jí nelíbí plánovaná privatizace tamní nemocnice. Vláda schválila svůj úsporný batoh. Podle zjištění agentury STEM důvěřuje české armádě přes šedesát procent obyvatel, zatímco policii jen kolem čtyřiceti procent.

Pražský architekt Radek Martišek nechal na místě, kde má stát budoucí Národní knihovna, vypustit horkovzdušný balon, aby dokázal, že zastíní panoráma více, než architekt Kaplický tvrdí, nicméně ukázal pravý opak. V Muzeu hlavního města Prahy probíhá výstava Od Bobří řeky do Stínadel, která připomíná sto let od narození Jaroslava Foglara. Jiří Paroubek vydal v novinách inzeráty, kde se ptá, proč se jej Mirek Topolánek bojí. Právě problém vzdělávání romských dětí je jedním z nejpalčivějších a potřebuje okamžitou pozornost, prohlásil ředitel české pobočky Amnesty International Zdeněk Rudolský při zveřejnění nové hodnotící zprávy o stavu lidských práv. V Brně se sešli prezidenti zemí ze střední, východní a jihovýchodní Evropy. Po pokračování seriálu Nemocnice na kraji města se chystají i nové díly seriálu Sanitka. Na pražských ulicích probíhala představení tanečníků, kteří lákali na festival Tanec pro tanec. Sparta získala fotbalový pohár. Novohradské lesy jsou uzavřeny pro turisty, protože se tam likvidují polomy. Aneta Langerová obsadila titulní stránky magazínů. Poslanec ČSSD David Rath se po rozhodnutí soudu musí omluvit náměstkovi ministra zdravotnictví a bývalému pracovníkovi VZP Pavlu Hroboňovi, protože bez důkazů prohlásil, že zdravotnická část programu ODS byla financována z peněz VZP. MF Dnes otiskla na celou stranu dopis od ztracené holčičky, která nikdy ztracená nebyla, vlastně zřejmě neexistovala, ale píše o sobě v mužském rodě a věří prezidentovi. Podnikatel Karel Komárek ovládl Moravské naftové doly. Probíhaly maturity. Vláda se rozhodla zažalovat Evropskou komisi, protože ta prý přidělila méně emisních povolenek, než Česku náleží. Je logické, že transakce tohoto objemu a významu je doprovázena řadou privátních zájmů, které jsou odpovědným přístupem ministerstva financí zklamávány, a tak vyvolávají poptávku po mediální kritice, kterou ochotně uspokojují novináři typu Jana Macháčka z Hospodářských novin, reagoval v tisku ministr financí Miroslav Kalousek na kritiku, že prodej části ČEZ není transparentní. V Česku se narodilo od roku 1982 už 23 tisíc dětí ze zkumavky. Ruští investoři chtějí vybudovat srubovou vesnici na břehu Lipna. Podle volebního modelu CVVM se sbližování ČSSD a ODS nepotvrdilo, když by ODS získala 35 % a ČSSD 29 %, dnešní koalice by pak podle zjištění agentury získala ve sněmovně pohodlnou většinu 109 hlasů. Prezident Václav Klaus podpořil vybudování amerického radaru v Česku, když prohlásil, že je na „straně ano, ale říkám kvalifikované ano, strukturované ano, neříkám hurá ano“. Česká pojišťovna sestavila žebříček měst podle bezpečnosti pro řidiče a chodce – nejlépe je na tom z krajských sídel Plzeň a nejhůře Ústí nad Labem. Média informovala, že ve Francii probíhá filmový festival v Cannes. V Dobré Vodě na Pelhřimovsku proběhla technoparty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].