Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Třetí světová válka se bude týkat klimatu

Myslím, že to byl G. W. F. Hegel, který se domníval, že každá generace a každá doba má nějaký úkol. Řekl bych, že hlavním úkolem minulého století, ve kterém se odehrály dvě světové války, byl boj proti jednoznačnému zlu.

Myslím, že to byl G. W. F. Hegel, který se domníval, že každá generace a každá doba má nějaký úkol. Řekl bych, že hlavním úkolem minulého století, ve kterém se odehrály dvě světové války, byl boj proti jednoznačnému zlu. Očekávám, že v 21. století nebude hlavním lidským úkolem nějaká „Třetí světová válka“, ale způsob, jak se naučit žít v míru s planetou a zvládat klimatické, environmentální a sociologické změny.

Reálné scénáře

Pokud má B. Lomborg, ekolog, který se vymkl ekologické ideologii (jež tak často karikuje a bagatelizuje výsledky seriózních klimatických bádání), v něčem pravdu, pak to je existence „litanie“. Litanie je podle Lomborga nevyvážená snaha vidět jenom černou stránku věci a neustále varovně hovořit o katastrofách, které nás čekají. Litanie je dlouhodobě kontraproduktivní. Po dvou či třech desetiletích naléhavých klimatických a ekologických varování lidé otupí a začnou odmítat i reálné scénáře klimatických změn.

Řadu chytrých a obětavých lidí odpuzuje od „ekologie“, kterou jinak mají rádi a podporují ji, katastrofický tón ekologických iniciativ i určitá manipulace s fakty. Všimněte si například, že ve svém článku říkám, že pokud by se prokázalo, že solární oteplování je silnější než lidmi způsobené oteplování, pak můžeme zapomenout na Kjótský protokol… nicméně se zdá, že přirozené oteplování může maximálně za 30 % pozorovaného oteplování. Na to vy reagujete odstavcem, ve které mi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].